Adrenalin (også kaldet epinephrin) er vores “kæmp eller flygt” hormon i kroppen. Det bliver produceret i binyremaven. Når man siger det er vores “kæmp eller flygt” hormon, så er det fordi kroppen producere det i stressfulde situationer. Adrenalin gør at vores puls stiger, vores stofskifte stiger, vores hud begynder at svede osv. Alt dette er for at gøre os i stand til at overleve. Det vi skal overleve er stressfulde situationer og vi overlever dem ved at kæmpe eller flygte.

Adrenalin kommer også ofte, når vi ser andre bliver udsat for fare. Det er derfor man kan høre historier om overmenneskelig styrke eller hurtighed, når nogen skal rede nogen. Sammen med adrenalin, bliver der også udløst nydelses hormonet endorfin.

I sammenhæng med motion og fitness, kan adrenalin bruges til kortvarige ydelses boosts. F.eks. kræver styrketræning at man skal løfte tunge vægte. Adrenalin gør dig klar til kamp, og gør derved at du kan udnytte mere af den styrke du har. Derfor er der mange der hører musik der kan “stimulere” visse følelser og derved mængden af adrenalin i kroppen. Yderligere findes der metoder hvorpå man kan forestille sig ekstreme situationer, som f.eks. at redde nogen der ligger under noget tungt, og derved stimulere adrenalin produktionen.

Det gode ved adrenalinen er at det booster hele dit system kortvarigt. Det dårlige ved det er, at man mister måske ens dømmekraft og kontrol oven i. Mange professionelle folk bliver derfor trænet i stressfulde situationer, så de kan holde kodet koldt trods stressfulde situationer. Nogle lære også bare at vænne sig til den effekt adrenalin giver, og kan derved bedre arbejde i hormonets tilstedeværelse. Brandmænd, politi, soldater, dørmænd og lign. folk er gode til at arbejde under, eller styre deres adrenalin.

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”