I op til to døgn efter styrketræning bør du sørge for tilstrækkeligt proteinindtag.

Ved styrketræning øges proteinomsætningen, hvilket betyder, at både protein-nedbrydningen (den kataboliske proces) og protein-opbygningen (den anabolske proteinsyntese) øges.

De to anaboliske hormoner insulin og testosteron har stor betydning for proteinomsætningen og derved for den øgede muskelfibermasse.

Denne øgning i muskelfibermassen foregår imidlertid kun optimalt, hvis der er en tilstrækkelig mængde aminosyrer tilstede. Hvis der i de efterfølgende måltider ikke er aminosyrer tilstede, får du derfor ikke fuldt udbytte af din træning, hvis ønsket altså er større muskeltilvækst.

Insulins rolle synes først og fremmest at være at hæmme den øgede proteinnedbrydning. Derfor er det en god ide efterfølgende også at indtage kulhydrater, da disse øger mængden af insulin i blodet. Det er således vigtigt at forstå, at der både foregår en nedbrydning og en opbygning af protein som følge af styrketræningen.

Hvis du vil undgå, at netto-effekten er katabolsk, hvilket i praksis vil sige ingen opbygning, skal der i dine måltider (inkl. drikkevarer) være tilstrækkeligt med protein. Den normale anbefaling lyder på et dagligt indtag af 0,8 gram protein pr. kg. legemsvægt.

Udøvere af langdistanceidræt og kraftsport bør dog indtage en del mere pga. den øgede proteinomsætning hhv. ønske om muskelmassetilvækst; helt op til lige under 2 gram dagligt pr. kg. kropsvægt er foreslået afhængigt af træningsniveau.

Reference: International Journal Of Sport Nutrition And Exercise Metabolism