Pauser er lige så vigtigt, som dine træningspas. Det lyder måske for godt til at være sandt, men faktum er, at med den
rette mængde hvile, vil din krop forbedre dine resultater. Det er dem, der ikke hviler nok, som i sidste ende vil opleve både overtræning og skader.

Hvorfor er hvile så god?

Det skyldes, at hård styrketræning eller anden form for intensiv træning stresser musklerne og slider på muskelfibrene. Det er en helt naturlig proces, der sørger for at musklerne ikke bare bliver stærkere, men også større, og tilpasser sig den arbejdsopgave du kræver af den. Det tager kroppen ca. 24-48 timer at genopbygge de ”skader”, som du har påført dine muskler, men det kræver, at kroppen får lov til at gøre det i ro og fred, hvis du skal have den optimale effekt.

Så slap dog af

Så mens du nyder din fridag med god samvittighed, så tænk på, at fordelene ved din træning, i højere grad sker i hvileperioderne mellem dine træningspas, end mens du rent faktisk løfter vægten, sprinter eller stepper op og ned. Hviledagene giver dig desuden et mentalt boost. I stedet for at tænke træning, kan du fokusere på nogle af dine andre interesser, og rent faktisk glæde dig til næste træning.

Hvor meget bør jeg hvile mellem træningsdagene?

For kredsløbstræning: En til to dages hvile om ugen. Det gælder kun for din hårde, intense kredsløbstræning. Hvis du for eksempel cykler til og fra arbejde med en moderat træningsindsats hver dag, er det en belastning, som kroppen har vænnet sig til, og derfor behøver du selvfølgelig ikke at tage bussen hver anden dag, for at kunne klare den. Men hvis du en dag cykler længere eller hårdere end du plejer, ja så tæller den med i træningsregnskabet. Og det betyder måske, at du skal springe en anden form for cardiotræning over, hvis du vil give din krop de bedste betingelser.
For styrketræning: Gælder det, at du holder 24 til 48 timers pause for den muskelgruppe, du har trænet. Det vil sige, at har du trænet bryst, skulder og ryg om mandagen, bør du tidligst træne disse muskelgrupper igen om onsdagen. Det betyder ikke, at du skal holde helt fri. Du kan selvfølgelig godt splitte dit træningsprogram op og træne ben og mave i de mellemliggende dage. Selv om du vælger at køre splitprogram er det også vigtigt, at du giver hele kroppen og hovedet fri en gang i mellem. Vælger du at træne hele kroppen hver gang, så er det også vigtigt at give hele kroppen hvile, indtil den er fuldt restitueret igen.

Hvile betyder ikke sove

Pause betyder ikke nødvendigvis, at du skal ligge hjemme på sofaen og zappe fjernsyn. Så bliver du rastløs ved tanken om at skulle sidde stille, er der ingen grund til bekymring. Du kan sagtens være aktiv, selvom kroppen restituerer. Du skal blot sørge for, at det, du så vælger at lave, ikke belaster kroppen for meget. Vælg i stedet aktiviteter, der løsner op i kroppen eller virker afstressende, så som udstrækning, yoga, svømning, gå-ture eller meditation.