Af Bea Maria Kjæmpe

Det er ikke længere maskulint at være ligeglad med sin hud, sit tøj og sit hår. Det er helt i orden at være lækker og gøre noget aktivt for at være det. Og sund hud er noget af det vigtigste for et flot ansigt. Som mand er du ikke umiddelbart så opmærksom på din hud. Men en sund, stærk og velplejet hud beskytter dig bedre og danner en mere effektiv barriere mod bakterier, skadelige stoffer i miljøet med mere. Samtidig giver en sund hud dig et friskere og mere vitalt look.

Men hvad skal der helt præcist stå på badeværelseshylden, før du kan gå ind under kategorien herrelækker.

Sent i seng, tidligt op, lange arbejdsdage og pulserende byliv døgnet rundt. Livsstilen i byen har sine omkostninger. Bilernes udstødning og luftforureningen spreder urene partikler på huden, der lukker porerne. Affaldsstofferne fra forurening og tobak lægger sig som en skadelig hinde på huden, så dens naturlige evne til at neutralisere affaldsstofferne bliver overbelastet. Når giftstofferne ophober sig i huden, kommer den til at se træt, kedelig og usund ud. Derfor har du behov for at få fjernet giftstofferne igen. Et program med afrensning, eksfoliering og fugtpleje kan nemt fjerne affaldsstofferne fra huden og hjælpe med at forebygge udbrud og holde huden i optimal tilstand, så genvinder den sin udstråling og sit friske sunde udseende. Det behøver ikke at tage hundrede år. Der findes masser af enkle produkter, du kan bruge i en fart, så du ikke behøver at stå i timevis foran spejlet.

Den lille forskel
Mænd og kvinders hud ligner på mange måde hinanden i struktur, men mænd har ofte flere hår og en højere talgproduktion. De får også ofte flere hudorme og bumser, da deres hud er omkring 20% mere olieholdig og har større porer end kvinder. Endelig er mænds hud også tykkere end kvinders – op til 24%. Derfor har mændene brug for produkter, der giver mere energi til huden. Ofte kan den regelmæssige barbering irritere den, og derfor kræver det også en mere nænsom pleje i ansigtet, end den de fleste kvinder har behov for. Du kan altså ikke bare i smug bruge de produkter, der allerede står på kærestens del af badeværelseshylden. Faktisk kan du skade din hud mere ved at bruge de forkerte produkter end ved ikke at bruge nogen.
Slut med vand og sæbe
Uanset hvilken hudtype du har, er det vigtigt at rense den hver dag. Det holder din hud sund og dine porer rene, så du undgår uklædelige bumser. For mange mænd er morgenrutinen begrænset til ansigtsvask med vand og sæbe efterfulgt af den obligatoriske barbering og lidt aftershave, hvis det skal gå vildt for sig. Men det er netop denne krasse behandling, der udtørrer huden og fremprovokerer uren og irriteret hud. Derfor skal renseprodukterne helst være sæbefri og meget mild, så du kan holde ud at bruge af dem hver dag. Efter du har vasket ansigtet, lukker du porerne med ansigtsvand (også kaldet skin tonic), så huden holdes ren dagen igennem. Ansigtsvand hjælper dig desuden med at undgå indgroede hår og bevarer hudens elasticitet, i takt med at den bliver ældre. Igen skal du passe på, at din ansigtsvand ikke er for aggressiv eller indeholder for meget alkohol. Ansigtsvand med blandt andet glycol eller alpha hydroxyl syrer er gode og milde.

Plej dig til skånsom barbering
En god morgenrutine kan også hjælpe dig med at forberede huden til barbering, så du undgår ubehageligheder som irritation, rødme og indgroede hår. Indgroede hår skyldes, at håret stopper med at vokse mod overfladen af huden og så at sige vender om og vokser tilbage samme vej, som det kom fra. Blandt andet er folk med krøllet hår plaget, da hårene i udgangspunkt ikke vokser lige. Indgroet hår kan også komme, når dine porer i huden er lukket til af døde hudceller, da det tvinger de nye hår til at vende om igen. En god omgang med skrubbecreme 2-3 gange om ugen, efter du har vasket ansigtet, kan afhjælpe problemet. De små skrubbekorn virker som en slags ekstra fint sandpapir, der fjerner de døde hudceller øverst på huden, så der igen er plads til, at de nye hår kan komme frem. Samtidig løftes skægstubbene, så de bliver lettere for barberbladet at få fat i. Skrubbecremen gør også, at din hud ikke længere ser grå og kedelig ud. Men pas på, at skrubbekornene ikke er for grove, for så ridser de huden i stedet for at slibe den glat. Vælg også et barberingsprodukt, som giver en tæt barbering, samt forhindrer snitsår, afskrabning, irritation eller rødme. Afslut barberingen med en let creme, der opfrisker, lindrer og fugter din hud, så genvinder den hurtigere sin naturlige balance.

Beskyt din hud
Det er ikke kun, når du er på sommer- eller skiferie, at din hud har brug for beskyttelse. I dagligdagen har din ansigtshud også brug for en hjælpende hånd. Her er fugt en absolut nødvendighed. Din hud bliver tør og trist at se på, hvis den ikke får nok at drikke eller får hjælp til at holde på den eksisterende fugt. Så husk at bruge fugtighedscreme, efter du har rengjort huden og efter barbering. Husk også halsen, og sørg for at bruge et produkt, der passer til din hud. Du kan som sagt skade din hud ved at bruge de forkerte produkter. Hvis din hud er fedtet, og du bruger en creme, der er beregnet til tør hud, så vil du ikke fjerne den overskydende olie, du har i huden, som gør den fedtet. På den anden side, hvis din hud er tør, så hjælper det ikke noget at smøre den med produkter til fedtet ud, da de vil rippe din hud for de få fedtstoffer, der er tilbage, og som huden har brug for til at holde sig sund og flot.

Lille creme stor fordel
Det kan godt være, at smilerynker ved øjnene er charmerende, men det er poser og mørke rander ikke. De kan virkelig få dig til at se gammel og træt ud. Det samme gælder hævede øjne, og hvor fedt er det, hvis resten af kroppen er toptunet. Til gengæld er disse skavanker til at komme af med. Mørke rander opstår, fordi huden er tyndere under øjnene. Det kan være arveligt, men kan også fremprovokeres af allergi, forurening, hyppig kløen ved brug af kontaktlinser eller for lidt søvn. Poser under øjnene opstår, fordi huden har nemt ved at blive slap lige netop der, da der ikke findes nogle knogler under øjet. En opstrammende øjencreme styrker elasticiteten i huden omkring øjnene og trækker den tilbage på plads igen. Hævede øjne er heller ikke det mest klædelige. Det er for det meste værst om morgenen, men kan forværres af eksempelvis allergi. Hævelsen skyldes, at der ophobes for meget væske i den fine hud omkring øjnene. En øjencreme kan mindske hævelsen ved at trække den ophobede væske væk fra øjenomgivelserne igen. For alle øjencremer gælder det, at du ikke skal bruge ret meget af gangen. Og sørg for ikke at ramme den tynde hud under øjet eller på øjenlåget, for det får øjnene til at svide eller løbe i vand. Cremen skal nok selv trænge ind til de områder, hvor der er behov for den. Da huden er sart ved øjnene, skal du heller ikke mose cremen ind i huden, men nærmest duppe den på i stedet. Så er du klar til at lægge verden ned.

Sådan tjekker du din hudtype
Alt afhængig af din hudtype (fedtet, tør eller kombineret), årstiden og din livsstil er der forskellige produkter, der kan pleje og forbedre din hud. Produkterne har meget forskellige resultater, derfor er det vigtigt at kende din hud og vide, hvad den har behov for. Hvis du ikke er sikker på, om din hud er fedtet eller tør, kan du teste dig selv på følgende måde:

Vask dit ansigt med en mild ansigtsvask (den mildeste form for renseprodukt, du kan finde), og sæt køkkenuret til at ringe 30 minutter senere. Hvis din hud allerede efter 10 minutter føles stram, har du efter al sandsynlighed tør hud. Når de 30 minutter er gået, skal du tørre dit ansigt af med en serviet. Kan du allerede igen tørre fedtede pletter af huden, har du en fedtet hud. Er din hud hverken synderlig fedtet eller tør efter de 30 minutter, har du en normal/kombineret hud.

Ting tager tid
Det tager ca. 6-8 uger for din hud at gennemløbe en fornyelsescyklus. Det vil sige, at hvis du begynder at bruge rense- og plejeprodukter i dag, så vil der gå omkring 6-8 uger, før du kan se resultatet. Så du må lige væbne dig med tålmodighed det første stykke tid.

Produktinfo:

Dermalogica Professional Shave
Skaber en usynlig, behagelig barriere af fugt mellem barberbladet og huden og forhindre snitsår, afskrabninger og irritation samt plejer og udglatter huden under barberingen. Den kan bruges til elektrisk eller våd barbering.

Lancôme
Smooth Face Scrub er en effektiv skrubbegele, der skånsomt vasker og sliber hudens overflade fri for ophobet talg og døde hudceller og effektivt opløser og fjerner hudorme.

Weleda
Moisture Cream For Men økologisk fugtighedscreme, der blødgør, fugter og beskytter huden mod udtørring.

Clarins Men
Auto-Bronzant Visage self Tanning Gel fugtighedscreme med selvbrunende effekt, der giver ansigtshuden en naturlig solbrun farve.

Undereye Serum opfriskende, fugtende serum, der mindsker hævelser og mørke rande uden af fedte.

Clinique – Skin Supplies For Men
Liquid Face Wash flydende ansigtsvask til morgen og aften, der renser huden fri for fedt og snavs. Passer til alle hudtyper.

Scruffing Lotion eksfolierende og forfriskende ansigtsvand, der gør huden ren og klar og giver en tættere barbering.

M lotion er en let dagcreme, der fugter og blødgør huden og lindre tørhed og irritationer efter barbering.

Vishy Homme
Shaving Foam for For Sensitive Skin barberskum til tør hud med vitaminer og mineraler, der reducerer irritationer og rødme og efterlader huden blød.

Soothing Balm For Sensitive Skin after shave balm til sart hud, der reducerer rødme og den brændende fornemmelse efter barbering og virker reparerende på smårifter.

Matas Men
Face Wash mild og plejende vaskegelé med aloe vera, der er skånsom mod huden og forebygger problemer med uren hud.
Face Cream effektiv fugtcreme til normal/kombineret hud, der plejer og beskytter huden mod vejr og vind med algeekstrakt, vitaminer og solfilter.