Skal man altid strække ud efter løbetræning?

Nej, ikke hvis du vil forbedre din løbeøkonomi.

Tilbage i 1990 opdagede Gleim og medarbejdere, at de løbere, som var de hurtigste, samtidigt også var de stiveste, altså havde mindst smidighed.

De testede 100 rigtig gode orienteringsløbere i 11 forskellige smidighedstest.
Den tredjedel af løberne, som havde den bedste løbeøkonomi, var samtidigt også dem, der var stivest – og i øvrigt også stærkest.

Så måske tyder det på, at der er en sammenhæng mellem stivhed, styrke og løbeøkonomi. At stivhed er en fordel for løbere er siden blevet bekræftet af Jones i 2002. Forklaringen på det skulle være, at en øget stivhed forbedrer musklens evne til at ophobe og returnere elastisk energi.

Man kan sammenligne vores muskler og sener med fjedre. De kan også ophobe energi, og når de strækkes, returneres energien, når de efterfølgende forkortes. Kænguruen er et glimrende eksempel på, hvordan energi kan oplagres og “genbruges” i bindevæv. Akillessenen hos en kænguru har stor betydning for, hvor “økonomisk” kænguruen kan bevæge sig rundt.

Når kænguruen hopper, vil akillessenen oplagre energi i nedspringet, som så kan bruges i det efterfølgende opspring. På den måde kan kænguruen spare en masse energi, når den hopper rundt.

Faktisk kan den oplagrede energi i kænguruens akillessene fra nedspringet levere op til omkring 80% af den energi, som det kræver at lave det efterfølgende opspring. Det er samme principper, som er gældende for mennesker.

Udstrækning er altså mere betinget af en følelse af fysisk velvære efter træning. Det er rart at slappe af og strække sine muskler samtidig, men det er slet ikke nødvendigt!

Mange flere artikler om løb finder du her.