Hvis din overvægt skyldes, at du simpelthen ikke kan lade være med at grovæde, er du nu lovlig undskyldt.

Forskere har identificeret et nyt gen, melanocortin 4 receptor (MC4R), som ved mutation forårsager stærkt øget appetit og øget indtag af mad.

For nogle år siden identificerede nogle forskere hormonet leptin, som er med til at styre vort energiindtag, og man havde store forventninger til dets egenskaber i forbindelse med behandling af fedme.

Desværre levede leptin ikke op til forventningerne. Det viste sig, at selvom fede har en større udskillelse af leptin, er det som om, at de til gengæld har udviklet en form for leptin-resistens, á la den insulin-resistens type II-diabetikere har (og den som for meget kaffe kan forårsage!).

Leptin er dog stadig interessant. Der er generel enighed om, at fedme bl.a. skyldes fejl i vore gener, og at det er et samspil mellem flere forskellige genfejl. Fejl i leptin-receptorerne menes derimod i sig selv at kunne forårsage fedme.

På samme måde ser det ud til, at fejl i det nyidentificerede MC4R i sig selv kan forårsage fedme via ukontrolleret madindtag. Hos 469 svært fede fandt forskerne mutationer i MC4R hos ca. 5%. Dette lyder umiddelbart ikke af så mange, men alle af disse 5% oplyste, at de led af lyst til at grovæde.

Til sammenligning var det kun ca. 14% af de fede uden mutation, som oplyste, at de led af lyst til at grovæde.

I kontrolgruppen af normalvægtige uden mutation var der ikke en eneste (0%) som havde samme ædelyst. Mht. leptin var der i øvrigt samme tendens til at grovæde hos de, der havde leptin-receptor-fejl, som hos dem, der ikke havde denne fejl. Det ser således ud til, at MC4R isoleret set er medvirkende til overvægt og udvikling af fedme.

Reference: New English Journal of Medicine

Du finder flere artikler om kost her.

Læs meget mere om sundhed her.

Her finder du fedtfattige opskrifter.