Grøn te kan muligvis være medvirkende til at nedsætte vægtforøgelse og agere som et redskab i kampen mod fedme, ifølge Penn State kostforskere.

Overvægtige mus, som blev fodret med en sammensætning af grøn te og kost med et højt fedtindhold, øgede deres vægt betydeligt langsommere end en anden gruppe af mus, der ikke fik grøn te, som supplement til kosten, udtaler Joshua Lambert, assisterende professor for madforskning i landbrugsforskning.

”I dette eksperiment kan vi se, at mængden af kilo forøgelse falder”, siger Lambert.

Forskerne, som afslørede deres opdagelse i den nylige online version af Fedme, fodrede to grupper af mus med en høj fedtholdig diæt. Musene, der blev fodret med EGCG, et stof man næsten altid kan finde i grøn te, sammen med den fedtholdige kost, tog 45 procent langsommere på i vægt end de mus, der spiste tilsvarende kost – dog uden EGCG.

”Vores resultater tyder på, at hvis man supplerer sin daglige kost med EGCG eller grøn te, vil man ikke tage på lige så hurtigt,” siger Lambert og fortsætter: ”I forhold til mindre vægtforøgelse viste musene, fodret med EGCG, en næsten 30 procent stigning i fækal lipids, hvilket tyder på, at EGCG begrænser kroppens indtag af fedt. Og det ser ud som om, der er to grene til dette. Nummer et – EGCG reducerer evnen til at indtage fedt, og for det andet øger det evnen til at bruge fedt.”

Grøn te virkede ikke med at undertrykke sult. Begge grupper af mus blev fodret med samme mængde fedtholdig mad og kunne spise hele tiden.

”Der er ingen forskel på mængden af mad, de to grupper mus spiser,” sagde Lambert. ”Musene drikker nogle gange milkshake, eneste forskel er den ene gruppe drikker milkshake med grøn te.”

Et menneske skulle drikke 10 kopper grøn te om dagen for at få samme mængde EGCG, der bliver brugt i forsøget, siger Lambert. Han udtaler dog også, at nylig forskning tyder på, at blot ved at drikke et par kopper grøn te om dagen, kan det hjælpe med at kontrollere vægten.

”Humane data – hvilket der ikke er meget af endnu – viser, at folk, der drikker te en eller flere gange om dagen, vil se en effekt sammenlignet med dem, der slet ikke drikker te,” siger Lambert.

Lambert, som arbejdede med Kimberly Grove og Sudathip Sae-tan, begge uddannede i madforskning, og Mary Kennett, professor i veterinær og biomedicinsk forskning, siger, at andre forsøg har vist, at tynde mus ikke tog så meget på, når grøn te blev suppleret til den fedtholdige kost. Ydermere, siger han, at det er mere relevant i forhold til mennesker at studere mus, der er overvægtige. Dette skyldes, at folk ofte kun overvejer at ændre deres kost, når de har problemer med overvægt.

”De fleste mennesker rammer middelalderen og opdager vommen, så beslutter de sig for at spise mindre, motionere og tilføje grøn te som et supplement til deres kost,” slutter Lambert.

The National Institute of Health støttede dette arbejde.

Kilde: Science News