+ªgFødevarestyrelsen har ikke længere nogen grund til at fraråde forbrugerne at bruge friske, rå æg, når der skal laves hjemmelavet is eller en æggeblomme på toppen af tatar eller pariserbøf.

Det sker på baggrund af en risikovurdering, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen. Og den pågældende vurdering fra DTU viser, at risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg er meget lille.

Undersøgelsen påviser faktisk, at risikoen for at blive syg af salmonella fra de danske æg, man køber i butikkerne, i dag er meget lille.

Fødevarestyrelsen fastholder dog, at man stadig benytter pasteuriserede æg, hvis der skal laves mad til børn, syge eller ældre, for en sikkerheds skyld.

Ifølge Fødevarestyrelsen har Danmark Europas skrappeste salmonellakontrol, men da æg er et biologisk materiale, kan man aldrig give 100 procent garanti for, at der ikke er salmonella udenpå eller indeni ægget.

Fødevarevirksomheder skal forsat varmebehandle æg til mindst 75 grader eller bruge pasteuriserede æg. Det skal de, fordi forbrugerne ikke har mulighed for selv at vælge, om de ønsker at spise retter med rå eller pasteuriserede æg.

Siden 1. juli 2012 har Danmark haft særstatus i EU, hvor Danmark kan stille krav om, at udenlandske æg ikke må indeholde salmonella.