mandlerMandlen er den mest næringsrige nød. En portion mandler (30 g, hvilket svarer til en håndfuld), indeholder kun 164 kalorier, men er rig på flavonoider og er en fremragende kilde til E-vitamin og magnesium samt protein og fibre. Mandler indeholder nyttige antioxidanter.

Blot en håndfuld mandler indeholder tre fjerdedele af den anbefalede dagsdosis E-vitamin, en masse antioxidanter, og de har desuden et højt indhold af proteiner.

Næringsindhold per 100 g:
530 kalorier, 21 g protein, 30 g kulhydrater, 9 g kostfibre, 39 g fedt

Mandel salat

Ingredienser:

6 dl kogte brune ris
2 appelsiner, skrællet og skåret i skiver
1 æble, skåret i skiver
1⁄2 dl hakket rødløg
200 gram kyllingebryst skiveskåret
1 dl mandler, hele og lige fra nødden
Appelsindressing (se opskrift nedenfor)

 

Appelsin dressing

1 dl mandelolie
1⁄2 dl frisk appelsinsaft
1 tsk. persille
2 tsk. citronsaft
1/4 tsk. salt
1/8 tsk. peber

 

Stærk hjerne og stærkt hjerte med mandler
To undersøgelser, som er blevet offentliggjort i Journal of the American Medical Association har vist, at hvis man spiser E-vitaminrige fødevarer, som f.eks. nødder, kan man holde hjernen i form og reducere risikoen for at udvikle Alzheimers.

Endnu mere bemærkelsesværdige er nye data, der stammer fra Physician’s Health Study – en undersøgelse af 21.000 mænd, som startede op i begyndelsen af 1980’erne. Disse undersøgelsesdata viser, at mænd, som spiser 30 g nødder mindst to gange om ugen, har 30% lavere risiko for at dø af hjertesygdom end mænd, som stort set aldrig spiser nødder.

Kilde: Medical News Today