Efter at have været gravid i de obligatoriske ni måneder, er det vigtigt, at holde sig for øje, at du kan være lige så længe om at restituere dig, som du har brugt på selve “projektet”.

Du kan dog med en overskuelig indsats komme langt i løbet af få måneder.

Allerede dagen efter fødslen kan du begynde i det små. Alle barselsafdelinger har tilbud om gymnastik, og det er nok den bedste måde at komme igang på. Her får du en fysioterapeuts vejledning i bækkenbundsøvelser, for det er vigtigt at starte rigtigt.

Det er i øvrigt en sjov fornemmelse pludseligt at kunne ligge på maven igen.

Det, at komme tilbage til den oprindelige fysiske form igen, kan umiddelbart kan se ud som en uoverskuelig opgave. Og det er desværre også her, at mange opgiver. Det ser ud til at problemerne bare har tårnet sig op i form af bækkenløsning, løse ledbånd, hyper-mobile led, slappe muskler, rygproblemer og flad numse. Veninder der har født kan sikkert fortælle skrækhistorier, men fortvivl ikke – meget retter sig af sig selv, resten får du opskriften på her.

Det er vigtigt, at du ikke glemmer dig selv midt i den oplevelse, det er, at få et barn. Den tid du bruger på at komme i form igen (ca. 15 min. pr. dag) kommer positivt tilbage som overskud og velvære. Det kommer så igen den nyankomne baby tilgode og allerede her er en god cirkel startet.

En fødsel er noget af det hårdeste, du kan udsætte din krop for. Derfor er det vigtigt, at du lader kroppen restituere, når du kommer hjem. Kroppen skal simpelthen hele indvendigt, førend du kaster dig ud i det store ambitiøse træningsprogram. Hvile er vigtigt, men det betyder ikke nødvendigvis sofatid med slik og kulørte magasiner og et håb om, at så kommer det helt af sig selv. Du skal derimod sørge for at få en eftermiddagslur hver dag, gerne på nogenlunde samme tid.

Derefter kan du lave et let genoptræningsprogram for muskelkorsettet – nemlig mave, korsryg, balder og bagside lår.

Hvordan kommer du igang?
Det er først og fremmest vigtigt at sætte sig nogle opnåelige mål undervejs. Så undgår du skuffelser, og gør det nemmere for dig selv at overskue træningen.

Start med at gå nogle gode ture med barnevognen, så lufter du både dig selv og baby – og får samtidigt den første aerobe træning.

Lav yderligere 10 gode knib 3 gange dagligt. Det kan senere øges til f.eks. 10×10 knib per dag. Det er vigtigere, at lave få gode knib frem for mange halvdårlige. Er du i tvivl, om du gør det rigtigt, så kontakt din læge, der kan fortælle dig, om du har fat i de rigtige muskler.

Når du udfører øvelserne, er det vigtigt, at du kniber sammen lige inden HVER repetition. Lav hver øvelse langsomt og koncentreret.

Vent med svømning, vægttræning, aerobic og løb, til du er holdt op med at bløde og har fået grønt lys fra lægen. Typisk efter 8-ugers undersøgelsen, som ofte kaldes “skideballe-undersøgelsenD, fordi mange kvinders bækkenbund ikke er så genoptrænet, som lægen gerne så det.

Strækøvelser
Vær forsigtig med strækøvelser, specielt af bækkenet. Især dine hofter må ikke strækkes i yderpositioner. Det er altså udelukket at gå i split på dette tidspunkt. Resten af kroppen strækker du som normalt – blot forsigtigt. Hold hvert stræk i minimum 15 sekunder.

Næste skridt på vejen…
Når du har fået grønt lys fra lægen, er holdt op med at bløde og føler du igen har en bækkenbund, kan du udvide træningsprogrammet med at øge antallet af gentagelser med så mange du kan og eventuelt sætte lidt belastning på nogle øvelser.
Lad evt. din baby deltage på en dyne ved siden af dig. Han/hun har med garanti aldrig set noget lignende og vil hygge sig, bare I er sammen. Du kan så benytte de perioder, hvor barnet sover til selv at få lidt hvile.

Og så et sidste råd..
Lad være med at “falde i

og gå på diæt. Du har brug for mange kalorier for at kunne amme din baby. Spis derfor sundt og varieret – og nyd at du forbrænder mange ekstra kalorier, mens du ammer.

God fornøjelse.