fordelen-ved-motionHård fysisk træning, har mange gavnlige indvirkninger, hvor det blandt andet er meget effektiv til at forbedre sundhedstilstanden hos alle målgrupper. Ny forskning har kigget nærmere på et bestemt antioxidant og fundet overraskende resultater, da denne ene komponent, som har en biologisk effekt ved at være med til at give os et sundere liv, har vist sig at modvirke de positive effekter af fysisk aktivitet blandt ældre mænd.

Denne målgruppe er meget relevant at undersøge i forhold til disse omstændigheder, da der med alderen sker en masse med den menneskelige krop, hvor en nedsættelse af antioxidant-systemet vil forekomme.

 

Resveratrol har en bremsende effekt på ældningsprocessen

Det drejer sig om antioxidanten Resveratrol, som man på Københavns Universitet har undersøgt nærmere. Resveratrol har i de seneste år fået stigende opmærksomhed, da man ud fra videnskabeligt grundlag har navngivet det som et muligt anti-aldrings vidundermiddel. Dette indebærer at tidligere studier har påvist at Resveratrol som kostsupplement, viste sig at have en bremsende effekt på ældningsprocessen, samt sænke blodtrykket og forbedre konditionen.

Denne antioxidant findes blandt andet i frugt og grøntsager og mere specifikt i de røde druer og vin, hvilket også kan forklare rødvinens gavnlige indvirkning på hjerte-kredsløbet.

 

Pas på at antioxidanten ikke får en modsatrettet effekt

Men indtages denne antioxidant som kosttilskud og supplement til det daglige kostindtag, kan det have en modsatrettet effekt, da de positive indvirkninger som fysisk aktivitet har på kredsløbet, blodtryk og kolesteroltal, vil blive modvirket af antioxidanten. Dette viser ny forskning fra institut for idræt og ernæring på Københavns universitet.

Resultaterne fra undersøgelserne, viser overraskende at hvis man kombinerer træning med denne antioxidant, vil man ikke kunne opnå de samme positive indvirkninger fra sin træning, hvor blandt andet konditionsforbedringen for gruppen der fik Resveratrol, var 50 % lavere and hos gruppen der ikke fik antioxidanten.

Det skal tilføjes at denne nye forskning, har undersøgt indtagelse af store mængder af Resveratrol – mængder som er langt højere ende den mængde man kan få naturligt gennem kosten. Men dette studie har relevans, hvis man som ældre mand indtager Resveratrol som kosttilskud og er fysisk aktiv.

 

Af Nanna Aagaard Larsen