Høj kaffeindtagelse, kan forsage at du hører ting, der ikke eksistere, skriver forskere fra La Trope University, Australien, i Journalen Personlige og individuelle forskelligheder, efter at have målt effekten af koffein og stress på 92 deltagere. Selv fem kopper kaffe om dagen kan udløse denne form for hallucinationer, forklarer de.

Professor, Simon Crowe, fra School of Psychological Science, siger at høje mængder koffein kombineret med et højt stress niveau skaber tilsammen en højere mængde hallucinationer hos ikke kliniske patienter.

De 92 personer blev udsat for enten en lav eller høj tilstand af stress og en lav eller høj indtagelse af koffein. De skulle så lytte til en masse larm, kaldet hvid støj, og fortælle hvornår de mente de hørte sangen ”White Christmas”, med Bing Crosby. Hvid støj er en baggrunds lyd som indeholder alle frekvenser, som det menneskelige øre kan opfange – vi høre det som en konstant vislende lyd.

Sangen, White Christmas, blev aldrig spillet.

Dem som blev udsat for højt koffein indtag eller meget stress var mere tilbøjelige til at tilbagemelde at de havde hørt sangen.

Professor Crowe siger at der er sammenhæng mellem høje mængder stress og psykose og kombineret med koffeinen styrkede man blot tendensen til at hallucinere. Kombinationen af stress og høje mængder koffein påvirkede sandsynligheden for at en person udviklede psykose lignende symptomer.

Crowe tilføjede at deres undersøgelse også hjalp med til at forklare hvordan stress kan lette skizofreni tegn og symptomer i ikke kliniske prøver. Koffein har først for nylig blevet konstateret at øge risikoen for hallucinationer.

Professor Crowe siger yderligere at resultaterne også understøtter både diatese-stress- modellen og kontinuum teorien om skizofreni i, at stress spiller en rolle i symptomer på skizofreni, og at alle, til en vis grad, kan opleve disse symptomer. Dette blev påvist ved en mærkbar effekt af stress under hallucinations forsøgendeeller ved at de hørte sangen.

Det er klart, at de sundhedsmæssige risici ved overdreven koffein anvendelse skal tages op og at forsigtighed bør rejses med hensyn til voldsomt forbrug af denne stimuli.

Kaffes stimulerende effekt skyldes at det indeholder koffein. Hvor meget koffein der er i en kop kaffe afhænger af forskellige faktorer, heriblandt hvilken type kaffe bønne der er blevet brugt og hvordan den er brygget. De følgende målinger af koffein i en kop kaffe er taget fra en artikel af Bunker og Mc Williams, fra journalen, for det American Dietetic Association.

1 kop, brygget (7 oz, 207 ml). 80 til 135 mg koffein.

1 kop, dryp (7 oz, 207 ml). 115 til 175 mg koffein.

1 kop, espresso (1,5-2 oz, 45-60 ml). 100 mg koffein.

Koffein påvirker det menneskelige central nerve systemet, midlertidigt afværge af sløvhed og hjælper til at genoprette årvågenhed. Det er det psykoaktive stof, der bliver indtaget af flest i hele verden. I modsætning til andre psykoaktive stoffer er koffein lovligt og praktisk talt helt ureguleret. Størstedelen af den voksne befolkning i America og Vest Europa indtager koffein hver dag.

Koffein er også et diuretikum (fremmer dannelsen af urin via nyrerne), når det indtages i større mængder. Men med et regelmæssigt forbrug ender man med at udvikle en tolerance over for den vanddrivende effekt.

Koffeins kemiske formel er C8H10N4O2

Kilde: Medical News Today