Når mænd får for lidt søvn, danner de betydeligt mindre mandligt kønshormon, testosteron, end når de er udhvilede, viser ny, amerikansk forskning. Og det er ikke bare mændenes skønhed, der er på spil.

Skal han have lov at sove lidt længere, så han kan få gang i kønshormonerne? Det meste af det mandlige kønshormon, testosteron, produceres nemlig mens manden sover. Det kan man måle, når han ikke får søvn nok – mængden af testosteron falder markant, og det går ud over hans velbefindende og energiniveau, foruden hans muskelmasse, knogletæthed og hans lyst til sex.

For lidt søvn er blevet mere almindeligt i det moderne samfund og underbygger en voksende mængde forskning søvnens vigtighed for vores krop og psyke, heriblandt for hormonbalancen. Flere vigtige hormoner, blandt andet testosteron, dannes for eksempel hovedsagligt når man sover. Tidligere undersøgelser har vist, at ældre mænd med søvnforstyrrelser, som eksempelvis søvnapnø, som giver mange natlige opvågninger, har lavere mængder af testosteron i blodet end dem, der sover igennem.
 Samtidigt aftager mængden af testosteron hos mænd stigende med alderen, og særligt lave mængder af det har været kædet sammen med træthed, nedsat sexlyst og dårligere koncentrationsevne.

I den nye undersøgelse, som er gennemført af forskerne fra University of Chicago, blev ti raske, slanke unge mænd, udvalgt som forsøgspersoner, efter at de var blevet blevet undersøgt for blandt andet hormonelle forstyrrelser, psykiske sygdomme og søvn besvær.

De første tre nætter i søvnlaboratoriet, fik deltagerne lov at sove op til ti timer. De følgende otte nætter, fik de derimod kun lov at sove i fem timer. Under forløbet svarede de på spørgsmål om deres velbefindende og humør, foruden at forskerne målte mængden af testosteron i deltagernes blod hver halve eller kvarte time i 24 timer den sidste dag i hver af perioderne.

Efter en uge med begrænset søvn, var mængden af testosteron i deltagernes blodprøver faldet med 10-15 procent. Det svarer, ifølge forskerne, til den mængde, man ville forvente hos 10 til 15 år ældre mænd.
Deltagerne rapporterede samtidig om faldende energiniveau og dårligere humør, efterhånden som testosteronniveauet faldt. Det kan dog, ifølge forskerne, også skyldes selve søvnmanglen.

Netop for unge mænd kan lavt testosteron, ud over sexlysten og -evnen og det generelle velbefindende, have negativ effekt på hele kroppens styrke, påpeger forskerne. Det skyldes, at testosteron har en afgørende betydning for mænds opbygning af muskler, styrke og knoglemasse. Samtidigt skønnes det, at 15 procent af den arbejdende befolkning i USA sover fem timer eller mindre om natten – og prisen kan være høj i form af deres helbred.

Undersøgelsen er offentliggjort i JAMA.