gym bagNormalt forbinder vi fitness med sundhed. Men en engelsk undersøgelse, foretaget af Initial Hygiejne Services viser, at 60% af alle fitness-tasker er fyldt med farlige bakterier.

Initial Hygiejne Services, en af verdens førende virksomheder inden for hygiejne, har netop lavet en stikprøve-undersøgelse, der viser, at 60% af briternes fitness-tasker indeholder store mængder af farlige bakterier*. Med sidste års afsløring af coli-bakterier i flere danske fitness-centre, er der stor sandsynlighed for, at det står lige så slemt til i Danmark.

 

I undersøgelsen lavede man skrabetest på håndtaget af tasken, og i mere end hver tredje prøve (35 procent) fandt man coli-bakterier. Disse bakterier er typiske indikatorer på dårlig hygiejne, og er ofte forbundet med fæces. Enhver tilstedeværelse af coli-bakterier giver en høj risiko for sygdom og kryds-infektioner. Alligevel indeholdt den mest beskidte taske i testen syv gange den acceptable mængde af coli-bakterier.

Tasker lavet af læder, havde særligt høje niveauer af bakterier, i forhold til lærreds- eller nylontasker, da overfladen på læder giver perfekte forhold for at bakterier kan leve og gro. Især i travle fitness-centre, der har mange besøgende, mange overflader som mange forskellige mennesker berører samt centre som har varme og fugtige forhold, fandt man høje niveauer af bakterier på taskerne. Undersøgelser viser, at 80 procent af alle infektioner er overført via hænderne**, og det er derfor afgørende, at man overholder grundig håndhygiejne, når man besøger sit fitness-center. Samtidig bør fitness-centrene sørge for rigelig adgang til håndvaske med sæbe samt automater til desinfektion af hænderne ved de forskellige maskiner.

“Undersøgelsen fra vores kollegaer i England viser, hvor vigtigt det er, at overholde håndhygiejnen. Vi anbefaler, at man vasker hænder i 20 til 30 sekunder per gang. og at man på steder som fitness-centre også benytter hånddesinfektion hyppigt. Desværre er der stadig mange fitness-centre, hvor man kunne gøre langt mere for at fremme håndhygiejnen blandt medlemmerne. For eksempel med bedre skiltning og stationer med hånddesinfektion”, siger Kristian Linder, direktør for Rentokil Initial i Danmark.

 

Om undersøgelsen:

Detaljerede overflade prøver blev taget fra fitness-tasker fra flere forskellige fitness-centre i England i juni 2015. Prøverne blev taget med skrab fra både håndtag som indersiden af ta- skerne, hvorefter prøverne er dyrket og undersøgt i laboratorie.