Trailrunning er den nye, hotteste trend på løbefronten. Ingen anden løbedisciplin giver dig så stor afveksling i din træning og er samtidig helt naturlig intervaltræning.

Men for at kunne løbe sikkert og effektivt, er du nødt til at udstyre dig med et par løbesko, som er specielt skræddersyet til formålet. Ujævnt terræn stiller nemlig helt anderledes skrappe krav til sko end ellers. Og det er vigtigt at du gør dig nogle overvejelser inden du shopper:

Støddæmpning

Vigtigste egenskab hos en løbesko er dens evne til at dæmpe stød og vibrationer fra et hårdt underlag. Men hvilken type støddæmpning, der er mest effektiv, kommer både an på din vægt og det underlag du løber på. Er man forholdsvis let og løber mest i skoven, vil en løbesko med meget høj dæmpning genere mere end den gavner. Skoen vil føles som en trampolin og man mister kontakten med underlaget og dermed stabiliteten.

Når man skal indbygge støjdæmpning i en sko er der en række forskellige materialer man kan anvende, her iblandt silikonepuder eller gel som de kaldes. Gel har den fordel, de støddæmpende egenskaber ikke aftager med tiden, medmindre silikonepuderne bliver utætte. Gel kan indbygges både i hæl og forfod for fuldstændig dæmpning. Luftpuder er et andet populær materiale til effektiv støddæmpning, så længe puderne holder tæt.

Luft har stort set de samme egenskaber som gel, men er naturligvis lettere. For begge typer gælder det, at pudernes størrelse kan varieres for forskellige grader af dæmpning.

Mens gel og luft er passive materialer, kan man i gummi indbygge forskellige egenskaber, alt efter om det skal støddæmpe eller give afsæt. Netop dét gør gummi egnet til løbesko, hvor man kan tilføre den enkelte sko forskellige egenskaber. Gummi er ganske vist lidt tungere, men rent faktisk betyder en 100 gram lettere sko kun en reduktion af energiforbruget på én procent.

 

Pasform

Skoens pasform bestemmer ikke bare hvordan den føles på foden, men også hvor effektivt og stabilt du kan løbe. Ideelt er skoen tæt siddende og anatomisk udformet indeni, med afrundede kanter, som fodens egen facon, med en naturlig stabilitet som følge. Og så vil den selvfølgelig være rar at have på.

 

Stabilitet

Uden en god portion stabilitet indbygget i skoen, vil det være svært at holde balancen og vejen til skader vil være åben. Skoen skal kunne stabilisere fodens bevægelser fra lande-, stå- til afsætsfasen, uden at hæmme dens præstation. Netop dette er vigtigt, hvis man har tendens til at vride indad på foden under løb, dvs. overpronere. Ved at tilføre skoen en lateral stivhed og ekstra støtte i svangen, kan man til dels kompensere for dette element.

 

Sålen

Sålen er din kontakt med underlaget og derfor særdeles vigtig, især når du løber off-road. Her betyder den rigtige sål forskellen på udskridninger og et solidt fodfæste. Desuden er det vigtigt at den er både slidstærk og fleksibel.