Kan du godt lide at løbe? Eller løber du i det mindste? Så deler du en fællesinteresse med omkring 1 million andre danskere. Løb er nemlig blevet en af de den største sportsgrene uden for foreningslivet, kun overgået af styrketræning men en procent. Men det giver vel sig når, når det er så nemt lige at snuppe en løbetur. Men vil du have det bedste ud af din løbetræning, er et godt løbeprogram helt essentielt.

Lav dit eget løbeprogram eller find et komplet løbeprogram?

Er du ny inden for løbetræning, er det bedst for dig at finde et løbeprogrammet på nettet eller bruge en app på din telefon. Du kan også låne bøger på biblioteket, men det er næsten spild af tid, med alt den information der er på nettet om løbeprogrammer og løbetræning generelt.

Dit mål med løbeprogrammet

Førend at du finder et løbeprogram, skal du selv definere dit mål. Hvad vil du opnå? At kunne løbe 5km? At løbe en marathon eller måske vil du gerne kunne løbe 10km på en bestemt tid. Det er vigtig at inden du finder dit løbeprogram er klar over dit mål. Så bliver du ikke snydt af de mange fristelser der findes.

Forudsætninger for løbeprogrammet

Det er ikke kun dit mål du skal have defineret. Du skal også finde ud af hvor god du er til at løbe nu. Mange løbeprogrammer bygger på nogle forudsætninger. Et eksempel kunne være, at du i forvejen var i stand til at løbe 10km, og det kan være svært når du selv træner mod at kunne løbe 5km. Find ud af hvor langt du kan løbe, eller hvor hurtigt du kan løbe en distance.

Forventninger til løbeprogrammet

Internettet indeholder rigtig mange gode løbeprogrammer, men også rigtig mange dårlige. Hvordan skiller man fårene fra bukkene? Det kan være svært. Nogle løbeprogrammer er bygget meget detaljeret op, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med at de er gode. Som regel er det faktisk sådan, at de simple løbeprogrammer er langt bedre end de detaljerede.

Du skal også finde ud af med dig selv hvor ofte du vil løbetræne. 1 gang i ugen eller er har du tid, lyst, energi og niveau til 5 gange i ugen?

Der er altså en række parametre du skal have styr på inden du finder det bedste løbeprogram. Og hvad er det bedste løbeprogram? Det afhænger af hvem der skal udføre det. Du og din ven har formentlig vidt forskellige forudsætninger for løbetræning, og det vil derfor være dumt at udføre det samme løbeprogram. Måske har du og din ven samme mål? Det er ikke altafgørende. Det er jeres forudsætninger der er altafgørende for hvilket program I skal vælge.

Se alle vores løbeprogrammer her.

Denne artikel blev første gang publiceret i maj 2010. Denne version er omskrevet og opdateret i forhold til den oprindelige artikel, der også har været publiceret her på siden. – Redaktionen