hamstring-injury1Mange sportsudøvere døjer med muskelsmerter i baglåret som følge af en tidligere skade og tit er skaden fibersprængning. Ubehag og smerter i en længere periode efter en skade er et almindeligt problem og grunden til, at mange ikke dyrker deres idræt med fuld glæde eller på fuldt niveau igen. Men en simpel øvelse der kan udføres i din sportsklub, har vist positive resultater. Ikke bare som genoptræning lige efter skaden, men også helt op til et år efter.

Typisk årsag
Fibersprængning i låret forekommer ofte på grund af styrkeforholdet mellem quadriceps (forlåret) og baglåret (hamstring). Baglårets muskler er hos mange alt for svag og dette giver et for stort styrkeinterval mellem de 2 muskler. I yderstillinger, som et spark i fodbold eller en tackling, strækkes muskelfibrene i baglåret og er de ikke stærke nok til at klare den hurtige udstrækning, brister de. Derfor er det første man kan gøre at styrketræne quadriceps og baglåret. F.eks. i en øvelse som squat, der har vist sig at mindske intervallet.

Nordic hamstring
Men hvis først skaden er sket, kan det efterfølgende give ubehag og smerter i baglåret. Men det kan der rodes bod på med en enkelt excentrisk øvelse, nemlig nordicnordic-hamstring hamstring som kan ses på billedet. Der skal bruges en træningsmakker, der kan holde dine ben i jorden mens du sidder på knæ. Derefter skal du stille og roligt, sænke maven mod jorden med indtil du ikke kan holde dig længere og må lade dig falde. Nordic hamstring er en meget hård øvelse og det kan ikke forventes at den fuldføres korrekt de første par gange, men efter en længere træningsperiode kan du sænke dig helt ned til jorden uden at give slip. Denne øvelse har vist gode resultater mod ubehag og smerter efter en skade i baglårets muskel. Ifølge flere opfølgende undersøgelser, vil der ikke forekomme ubehag eller skader et år efter. God fornøjelse!

Skrevet af stud.cand.scient. Jakob Kelberg 24/11 – 2011

NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.