selenEn helt ny videnskabelig vurdering fastslår, at næringsstoffet selen er afgørende for vores helbred. Den afslører samtidigt, at de fleste europæere er nødt til at øge deres indtag for at kunne få optimal nytte af stoffet.

Problemer med skjoldbruskkirtlen, nedsat immunfunktion, barnløshed, visse kræftformer og en række andre helbredsproblemer, som er udbredte blandt europæere, kan være forårsaget af vores lave indtag af et mikronæringsstof, der hedder selen.

Én af verdens førende eksperter på området, professor Margaret Rayman, University of Surrey, Guildford i England, har netop offentliggjort en videnskabelig oversigtsartikel, som peger på det lave selenindtag som en årsag til en række sygdomme. Artiklen påpeger samtidig en vis risiko ved at få for meget af stoffet, herunder type-2 diabetes. Men det er ikke relevant for os europæere, eftersom vores selen-indtag er langt under det niveau, som ser ud til at give en beskyttende virkning.

 

Skal der handles nu?
Ifølge den nye artikel, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, The Lancet, har den tilgængelige selen-forskning dokumenteret, at den laveste dødelighed ses ved et selenindhold i blodet på cirka 130-150 mikrogram pr. liter. Hos gennemsnits-europæeren ligger blodets selenindhold på omtrent 80-110 mikrogram pr. liter, hvilket er markant lavere.

Det er ikke første gang, professor Rayman tager fat i det alvorlige selen-problem. I 1997 beskrev hun i en artikel i British Medical Journal, hvordan det britiske selen-indtag var blevet halveret i løbet af de seneste to årtier og stillede i den forbindelse det meget relevante spørgsmål: er det på tide at gøre noget ved problemet?

 

Dokumenterede fordele
Man ved fra videnskabelige undersøgelser, at selen understøtter kroppens forsvar mod virus, sikrer dannelse af normale velfungerende sædceller, forebygger problemer med skjoldbruskkirtlen og tilmed har dokumenterede kræftforebyggende egenskaber. Det, som eksperter for tiden diskuterer, er ikke vigtigheden af selen men derimod, hvor meget selen man behøver for at opnå den optimale grad af beskyttelse.

Lancet-artiklen er i høj grad med til at cementere selens store betydning for helbredet og bringer os et skridt nærmere konklusionen, at europæere synes at være i underskud af dette næringsstof og bør overveje at øge deres indtag for at være på den sikre side.

 

Hvad er selen?
Selen er et mineral og et såkaldt sporstof, som planter optager fra jorden og videregiver  til dyr og mennesker. Fordi europæisk landbrugsjord generelt er meget selen-fattig, er det svært for mennesker i vores del af verden at få nok af stoffet fra føden. Selen understøtter en række vigtige selen-afhængige proteiner (selenoproteiner) i kroppen, som er afgørende for helbredet.

Stoffet findes blandt andet i fuldkornsprodukter, indmad, fisk og nødder men kan også tages som tilskud i tabletform. Pharma Nord har udviklet en speciel organisk selengær (SelenoPrecise), som har til formål at give den højeste biologiske tilgængelighed af stoffet. Denne selengær bliver ofte anvendt til videnskabelig forskning, fordi den kan dokumentere en høj og ensartet kvalitet og optagelighed.