moderat-alkoholVi har alle et forskelligt forhold til alkohol og indtaget af det. For manges vedkommende er alkohol forbundet med forskellige festlige arrangementer, hvor man i fællesskab nyder et par glas eller flere, eller efter fyraften om fredagen når man nyder et glas vin som starten på den kommende weekend. alt efter hvilke værdier og holdninger man har, så er der adskillige bevæggrunde for at indtage alkohol i forskellige sammenhænge.

I en ny undersøgelse har man kigget nærmere på alkohol og dets mulige potentiale til at bidrage til vores sundhed. På School of Medicine på the University of California, Riverside, har man igennem et videnskabeligt studie fået udredet en forklaring, som skal hjælpe til at der opnås en større forståelse for den menneskelige krops immunsystem og hvordan det fungerer, samt i hvilket omfang det er muligt at forbedre dets evne til at responderer på vacciner og infektioner.

Immunforsvaret har i den grad en essentiel betydning for vores krop og dermed vores helbred. immunforsvaret har den funktion at der er vores forsvarsmekanisme mod alt udefrakommende – det er med til at bekæmpeinfektioner som er forårsaget af virusser og bakterier. Det består af hvide blodlegemer, som hver især er specificeret, hvilket betyder de individuelt har en evne til at genkende e´n bestemt form fremmede celler.

Resultaterne afslørede og gav en indikation af at nogle af de sundhedsgavnlige effekter som et moderat alkohol indtag har, indebar en forstærkning af kroppens immunforsvar og en forbedret evne til at være modtagelige overfor vacciner. Dette giver en god sammenhæng, da tidligere studier har fundet ud af at ethanol, som alkohol indeholder, også i moderate mængder, vil have en reducerende indvirkning på mortalitet, specielt hjertekarsygdomme.

Dette kan bruges som bekræftelse på at et glas vin pr. dag til maden, kan være godt for din sundhed – det er hidtil kendt at et glas vin forbedrer sundheden ved at gavne kredsløbet, hvor vi nu kan tilføje immunforsvaret.

Det skal til slut påpeges at undersøgelsernes resultater bygger på et moderat indtag af alkohol og at et overdrevent indtag ikke vil have nogen sundhedsmæssig effekt, men derimod en signifikant negativ indvirkning i disse mængder.

Af Nanna Aagaard Larsen