deepfriedVi kender alle til dybstegt mad og har med sikkerhed smagt det i en eller anden form. Dybstegt mad er en hurtig tilberedningsmetode, hvor en fødevare nedsænkes i varm olie, som er opvarmet til op omkring 150-190 grader, indtil de er gyldne.

Efterhånden er det blevet til at alle former for fødevare kan tilberedes således, og pomfritter og chips er dermed ikke de eneste fødevare som udbydes længere. Man opnår en sprød overflade, som giver madens sensorisk og smagsudtrykket et vigtigt element. Men det skal dog nævnes, at denne form for mad ikke hører under, hvad man vil definere, som sund mad.

 

Regelmæssigt indtag er dybstegt mad, såsom pomfritter, kylling og dougnots, er blevet sat i sammenhæng med en øget risiko for prostatakræft.

Forskere fra Fred Hutchinson Cancer Research Center har gennemført det første studie, hvor man belyser dybstegning som tilberedningsmetode i forhold til denne kræftform, hvor tidligere studier har arbejdet med andre tilberedningsmetoder, såsom grill og andre højt-tempererede metoder, som også viste sig, at have en effekt på prostata kræft, negativt.

Man fandt, igennem det nye studie ud af, at mænd som rapporterede, at de spiste dybstegt mad mindst en gang om ugen, havde øget risiko for udvikling af prostatakræft, i forhold til dem, som anførte, at de kun spiste det en gang om måneden.
Risikoen viste sig, at være øget med helt op til 30-37%, ved indtagelse mindst en gang om ugen. Udover risikoen blev øget, påviste studiet også at gruppen som spiste det ugentligt, også havde en større risiko for at udvikle en kraftigere form af prostatakræft.

 

Hvorfor stiger risikoen?

Mulige mekanismer til årsagsforklaring på den højere risiko, kan omhandle at når olien opvarmes til de grader som, tilberedningsmetoden dybstegning kræver, får potentielt kræftfremkaldende stoffer gode omstændigheder, og kan dannes i maden. Disse giftige forbindelser fremkaldes især også ved genbrug af olie og lang stegetid. Ved at tilberede fødevarer under høj varme, risikerer man at maden kommer til at få høje niveauer af AGE (fremskreden glycosylering slutprodukter), som også har en helbredsmæssig indvirkning, idet man har fundet ud af det er forbundet med kronisk inflammation og oxidativt stress.  Dette betyder dermed, at ved at indtage store mængder af dybstegt mad, risikerer man at få stort indhold af AGE.

 

Af Nanna Aagaard Larsen