Når vi sidder eller ligger meget ned, bliver dele af kropsvævet presset af den vægt vi hviler på. Dette øger fedtproduktionen på netop de områder der bliver presset, som for eksempel bagdelen, hvis vi sidder meget ned.

Nye studier viser, at når vi for eksempel sidder meget ned, øges fedtproduktionen i de dele af kroppen, vi sidder eller ligger på.. Når vi er aktive, forbrænder vi den energi vi får i os når vi spiser. Når vi derimod ikke bruger kroppen fysisk, men sidder meget ned eller ligger foran fjernsynet, bliver den energi vi har tilovers, lagret som fedt.

Fedme er mere end en kaloriebalance. Cellerne reagerer på det mekaniske miljø. Fedtcellerne producerer flere og sundere triglycider, når de bliver udsat for statisk
mekanisk deformation.
Siger professor Amit Gefen fra Department of Biomedical Enginerring ved Tel Aviv University i Israel i en pressemeddelelse fra Universitetet.

Han mener dette viser den negative effekt, af vores stillesiddende samfund.
Gefen, arbejder egentlig med, at undersøge de kroniske sidde og liggesår, som plager patienter, der sidder i kørestol eller er sengeliggende.
Muskelsvind er en normal bivirkning, ved at være inaktiv over en længere periode.
Da Gefen studerede MRI-billeder af muskelvævet hos patienter, der var lammet pga. Skader på rygmarven, opdagede han noget.
Med tiden invaderede fedtcellerne kroppens store muskler. Da besluttede professoren sig for, at undersøge om mekanisk deformation, opmuntrer fedtvævet til, at udvide sig.

Ifølge Gefen, er dette de første undersøgelser, der specifikt koncentrerer sig om fedtcellerne mens de udvider sig og samtidig tager højde for den mekaniske deformation.
” Det ser ud til at lange perioder med statisk mekanisk deformation grundet inaktivitet fører til en øget produktion af fedtstoffer,” siger Gefen.

Sammen med sine kollegaer vil han nu undersøge hvor lang tid en person kan ligge eller sidde uden at den mekaniske deformation vil få indflydelse på fedtproduktionen.

”Og i mellemtiden skader det ikke at rejse sig op og gå en lille tur indimellem, ”
siger han til slut.

Kilde: Forskning.no