Lad være med at lægge rødvinen og vitaminerne på hylden lige med det samme, men hvis du tager antioxidanter i håbet om at leve længere, så tage dette med i overvejelserne: En ny undersøgelse udgivet i juni 2010-udgaven af tidsskriftet Genetics sår tvivl om teorien om at oxidativ stress på vores væv forkorter vores levetid. Grunden er at forskere fra McGill University i Canada har identificeret mutationer i 10 forskellige gener hos orme (gener, som menes at være tilsvarende hos mennesker). Disse gener forlængede ormenes livstid uden at reducere deres niveau af oxidativ stress. Resultaterne modsiger teorien om at produktion af giftig reaktiv ilt i væv forårsager aldring.

“Vi håber at vores undersøgelse kan være med til at lægge en dæmper på den overdrevne betydning, som man tillægger forestillingen om at oxidativ stress forårsager aldring og dermed at antioxidanter kan bekæmpe aldring,” sagde Siegfried Hekimi, Ph.D, seniorforsker på undersøgelsen fra Afdelingen for Biologi på McGill University i Montreal. “Vi håber også at de gener vi har opdaget, i fremtiden kan anvendes til at justere energistofskifte på en måde der kan hjælpe med at forsinke sundhedsmæssige problemstillinger forbundet med aldring, og muligvis forøge livstiden.”

For at finde frem til dette resultat, udsatte forskerne en masse orme (Caenorhabditis elegans) for et kemikalie som forårsager vilkårlige ændringer i DNA, og tjekkede så de muterede orme for at finde dem som så ud til at have et langsomt stofskifte, hvilket kom til udtryk i deres langsomme udvikling og deres langsomme adfærdsmæssige reaktioner. Derefter identificerede de disse ormes mutationer, som forårsagede denne virkning, og kunne afsløre at der var 10 bestemte gener involveret i stofskiftet. Forskerne forventede at ormene med langsomt stofskifte ville have mindre oxidativt stress, men til deres overraskelse var dette ikke tilfældet. Dette tyder på at et langsomt liv og et nedsat energistofskifte er tilstrækkeligt til at forøge lang levetid, selv om man ikke nedsætter den oxidative stress.

“Det ser ud til at historien om haren og skildpadden rent faktisk giver mening, altså at ‘langsomt, men støt’ ender med at vinde løbet,” sagde Mark Johnston, chefredaktør på tidsskriftet Genetics. “Denne forskning tyder på at hvis vi bare spiser mindre, så slipper vi for at spise broccoli for at få antioxidanterne.”

Kilde: Tracey DePellegrin Connelly Genetics Society of America