Gravid-d-vitaminD-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som af flere årsager er essentielt for os. På grund af Danmarks geografiske placering, gør det at den vigtigste kilde til D-vitamin som er solen, ikke er lettilgængelig året rundt, da det kræver at solen står forholdsvis højt på himlen for at solens UVB stråler i den rette bølgelængde kan ramme vores hud. Dette betyder at vi er nødsaget til at sikre vores behov på anden vis da, D-vitamin har en række vigtige funktioner i kroppen, såsom optagelse af mineralerne calcium og fosfor, opbygning af knogler og tænder, samt muskelfunktion.

D-vitamin findes ikke i en lang række fødevarer, men torskelever, laks, ørred, sild, torskerogn, æg og makrel indeholder en vis mængde.

Vi har alle brug for D-vitamin og bør være opmærksomme på om vi får nok af det. For en speciel målgruppe, de gravide, har man i et nyt studie kigget på forbindelsen mellem D-vitamin niveauerne hos den gravide kvinde og det gennemsnitlige niveau igennem hele graviditeten, i forhold til dets betydning for muskelstyrken hos det senere nyfødte barn.

Igennem studiet foretog man målinger af en stor gruppe af gravide kvinder og deres D-vitamin niveauer i slutningen af graviditeten og satte disse overfor efterfølgende indhentede data omkring muskelmasse, gribestyrke og andre ting hos barnet, som man fulgte igennem årene fra barnet gik fra nyfødt til ca. fire års alderen.

Man kunne ud fra resultaterne konkludere at de mødre som havde haft passende niveauer af D-vitamin også havde et barn hvis gribestyrke var højere og bedre end hos dem hvis mødre havde lave niveauer. Dette var også tilfældet i forbindelse med muskelmasse. Dette er af vigtig betydning for barnets sundhed senere hen i livet, da muskelstyrken igennem teenageårene vil øges, og at den med et bedre udgangspunkt fra barndommen, vil skabe bedre omstændigheder for den enkeltes sundhed i fremtiden, da man senere hen i livet vil opleve at muskelmassen i takt med aldring vil blive mindre.

Af Nanna Aagaard Larsen