rygning og rynkerHvis du gerne vil bevare et ungdommeligt udseende, er rygning noget af det, du skal passe mest på med. Det ælder din hud mere end noget andet. Årsagen er den kaskade af skadelige frie radikaler, som rygning danner i organismen, og som blandt andet beskadiger cellernes arveanlæg (DNA).

 

Rygning fører blandt andet til:

• Mindsket blodgennemstrømning igennem kapillærerne (små blodkar lige under hudens overflade) så ilt og næringsstoffer bliver forhindret i at nå frem til huden.

• Øget produktion af det enzym, som nedbryder kollagen (bindevæv) og fører til tab af hudelasticitet.

• Mindsket beholdning af vitaminer som A og C, som ellers har en beskyttende virkning på huden. Det er netop, fordi disse stoffer indgår i cellernes forsvar, at rygning tærer på dem. Så det er vigtigt at sørge for at kompensere med sundere kost og eventuelt kosttilskud.

• “Hønserøvs-mund” og rynker omkring øjnene, som opstår ved, at man konstant suger på cigaretten og kniber øjnene sammen for at undgå røgen.

• Udover at du med tiden bliver en omvandrende reklamesøjle for din dårlige vane – tobaksrygningen – med mat og kedelig hud, nikotinfingre og rynker, vil du samtidig øge din risiko for tidlig død og kronisk sygdom, hvilket sandelig også er værd at tage med i den samlede betragtning. Så ikke alene det kosmetisk aspekt taler for hvorfor det er bedst at lade være!