N+©ddesm+©rEr du af den overbevisning, at peanutbutter er det bedste i hele verden, og at der ikke findes noget, som er tilsvarende godt?

Så kan du med fordel læse videre, for så vil du finde ud af, hvordan du kan holde den slanke og sunde linje med noget, der er lige så godt.

Peanutbutter har vundet godt indpas i danskernes hjerter inden for de sidste par år. Mange anvender det som en lækker, proteinrig snack. Tiden er derfor moden til at gå på opdagelse efter noget, som er lige så lækkert  (hvis ikke mere), og som samtidig er proteinrigt og nærende: Smør med ristede mandler, hasselnøddesmør, cashew-smør. Forskellige former for nøddesmør som alle vil give et pift af variation og næring til din kost. Nøddesmør er fyldt med proteiner, fibre og sundt fedt, samtidig med at det indeholder masse af vitaminer og mineraler. Nødder har et relativt højt indhold af kalorier, og derfor bør du ikke spise mere end 2 spsk. nøddesmør om dagen, hvis du ønsker at tabe dig.

Grovkiks med cashewsmør og friske æbler er en lækker og proteinrig energikilde, især efter du har trænet. Nøddesmør er også velegnet i de sene eftermiddags – og aftentimer, hvor du måske har tendens til at få en ekstra sød tand. Her kan du nyde en håndfuld babygulerødder og anvende en spiseske mandelsmør som sundt dip.

I 2003 konstaterede FDA (Det Amerikanske Fødevareministerium), at man som led i en kost med få mættede fedtsyrer og et minimum af kolesterol bør indtage 40 gram nødder om dagen for at nedsætte risikoen for hjertesygdomme. Siden 2003 er antallet af “nøddenydere” eksploderet!

Du bør være opmærksom på, hvor store mængder nødder du indtager (mængden af fedt og kalorier bliver hurtig høj). Men det er samtidig vigtigt at skrive sig bag øret, at nødder primært indeholder flerumættede fedtsyrer, som reducerer det skadelige LDL-kolesterol i kroppen og øger det gavnlige HDL-kolesterol.

Mandelsmør:

Mandelsmør indeholder næsten 3 gange så mange E-vitaminer og 3 gange så meget kalcium som peanutbutter. Og mandlen indeholder flere E-vitaminer end nogen anden nød. Det er rent faktisk en stenfrugt, hvilket sætter den i nær relation til ferskner, blommer og abrikoser.

Mandelsmør har en rig og naturlig smag. Knasende mandelsmør passer godt til salatdressinger, asiatiske nudler og havregrød, og den cremede konsistens er velegnet til at smøre på toastbrød sammen med kanel og rosiner. Mandelsmør kan endvidere tilføje proteiner og sundt fedt til en banansmoothie.

Cashewsmør:

Cashewnødder er en enestående kilde til flerumættede fedtsyrer, kobber og magnesium. Cashewsmør har den samme cremede konsistens som peanutbutter. Desuden har cashew-smør en mild, sød smag, og ydermere kan de købes uden salt hos de fleste forhandlere. Cashew og karry sammen giver en god smagsoplevelse, derfor er cashewsmør et ideelt supplement til thai mad. Endvidere kan du anvende cashewsmør som alternativ til tahin (sesamsmør), når du laver hummus. Hvis du er ude efter en hurtig snack, så kan du tilføje en anelse cashewsmør på et stykke groft brød og supplere med et pift af abrikossyltetøj.

Hasselnøddesmør:

Der er mange gode argumenter for at lade hasselnødder indgå i din ugentlige kostplan: Denne dejlige nød er udover at være en god kilde til proteiner, ligeledes en nød med højt fiberindhold, og den er rig på E-vitaminer og B6-vitaminer. Hasselnødden er mest kendt for at indgå som ingrediens i nutella, men den kan med fordel anvendes på alternative måder. Eksempelvis kan du sprede hasselnøddesmør på groft toast om morgenen og tilføje nogle skiver banan og et strejf af honning, eller du kan blande en spiseske i din havregrød.

Lav din egen nøddesmør:

Det er blevet in at spise nødder, og du kan i dag være så heldig at finde din foretrukne nøddesmør i mange supermarkeder og helsebutikker. Men hvis ikke du kan finde en færdig-lavet nøddesmør med din favorit nød, så er det bare om at smide nødderne i en blender eller foodprocessor. Og du skal ikke være bange for at eksperimentere. Du kan anvende alverdens nødder – kun fantasien sætter grænser: Valnødder, pecannødder, pistacienødder – ja endda macadamianødder kan give en god nøddesmør. Du skal blot huske at opbevare det i køleskabet, således at det forbliver friskt og lækkert. Rigtig god fornøjelse!

Opskrift på Hasselnøddesmør

(Klar på 30 minutter)

Ingredienser:

170 gr. hasselnødder

1 spsk. honning

2 tsk. canola olie

0,5 tsk. salt

Sådan gør du:

  1. Varm ovnen til 150 grader og anbring nødderne på en plade i ovnen i 20 minutter. Tag dem derefter ud, placer dem på et viskestykke og gnid dem mod hinanden, indtil skallen er fjernet.
  1. Anbring hasselnødder, honning, olie og salt i en blender eller foodprocessor. Blend ved høj styrke, indtil du har den ønskede konsistens: Vær tålmodig – det kan godt tage lidt tid!
  1. Opbevar hasselnøddesmøren i dit køleskab i en lukket bøtte. Den kan holde sig i to måneder.

Indhold per portion:

Kalorier: 198. Fedt: 18 gr. Mættet fedt: 1 gr.

Kulhydrater: 7 gr. Kostfibre: 3 gr. Protein: 4 gr.