shutterstock_124579513Når man træner er det ikke et spørgsmål, om man kommer til skade eller ej. Det er et spørgsmål om hvornår. Alle der træner vil med sikkerhed opleve en eller anden typisk skade forbundet med deres sport. Løbere vil få ømme knæ og fødder, vægtløftere vil få ømme albuer og skuldre. Skaderne der kan ske kan være mange, men chancen for at man undgår dem alle er meget lille.

Der er en gylden regel, inden for sikkerhed når det kommer til sport. Jeg læste om den i en bog der handlede om kettlebells. Reglen var meget enkel.

”Uanset hvad, så er det din egen skyld”.

Ofte når folk kommer til skade, kan man høre mange grunde til hvis skyld det er. Eller ”hvads” skyld det er. F.eks. frygter mange at lave øvelser som squat i styrkelokalet. Squat er kendt for at bringe rygskader, ømme fødder og knæskader. Dog må vi huske på den gyldne regel.

For svaret er meget simpelt. Hvis du kommer til skade med f.eks. squat øvelsen, så er det din egen skyld. Det er din skyld ikke at have lært ordentlig teknik. Det er din skyld du tog for meget vægt på. Det er din skyld du er for utålmodig. Det er din skyld.

Selv hvis man havde en træner der havde instrueret en, så er det din egen skyld stadigvæk, hvis du kommer til skade. Selvfølgelig, hvis det er en inkompetent træner, så er de også delvist til at skylde skylden på. Men det er din egen skyld, du lytter til den slags folk. Derfor skal du altid huske ikke kun at lytte til hvad én person siger, men til hvad andre også har at sige. Det er især bedst hvis de modsiger hinanden, for så kan man undersøge fordele, bagdele og om nogen af dem overhovedet har ret.

Når alt kommer til alt, så har vi ansvaret for os selv. Hvis du kommer til skade imens du løber, hopper, svømmer, squatter eller hvad det nu måtte være, så husk på, at det er din egen skyld.

”Det er ikke øvelserne der er dårlige. Det er dig der udfører dem forkert.”

Det er også sjældent, at det er bilens skyld at vi kører galt, ikke sandt?

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”