Generel god form kræver tre ting. Generel god atletisk form kræver tre ting. Der er generelt tre ting der bliver trænet. Uanset hvilken sport, bevægelse eller mål hænger det sammen med disse tre.

Styrke

Smidighed

Udholdenhed

En gymnast er eksplosiv, smidig, stærk og udholden. Eksplosiv styrke er netop det, en afart af styrke. Dog hænger de skarp sammen med de to andre. Pointen er, at uanset hvad du træner, så er disse tre fundamentale ting en del af det. Misser du en af dem, misser du hele billedet. I vores hverdag er specialisering en vigtig ting. Desværre ser vi flere og flere udholdende løbere, der er omtrent ligeså stærk som min oldemor (hun er død, skal det siges). Omvendt ser vi superstærke mænd løfte mange hundrede kilo, men som knap nok kan klø sig i nakken, er for usmidige til at sætte sig på en stol og bliver forpustede efter at være gået til bussen.

Jeg siger ikke vi skal være gode til det hele. En mand på 120kg er af gode grunde ikke ligeså god til marathon som ham på 80kg. Han har trods alt 40kg ekstra bagage. Dog kan en hvis balance sagtens opnås med en lille smule træning. Styrkeatleten kan tage sig en løbetur nu og da, og dyrke 20min yoga. Omvendt kan løberen og yoga udøveren komme ind og løfte noget jern, som helt sikkert vil have en positiv effekt på deres træning. Kampsports atleter og gymnaster er ofte et godt eksempel hvad der sker når de tre ting blandes. De er smidige, stærke, hurtige, kan blive ved og ved og ser desuden ofte rigtig godt ud.

En meget enkelt retningslinie er, at se på hvad du er dårlig til og så gøre det. Er du stærk, er du med god sandsynlighed ikke smidig eller udholden. Er du en god langdistance løber, så vil lidt spurt og styrketræning ikke skade dig. Husk, det er det svageste led der sætter tempoet. (Husk det svageste led også kan være ikke trænings relateret.

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”