begynderfejl

– lær hvordan du undgår dem!

Er du lige begyndt med den træning er motivationen sikkert i top lige nu.
Læs her, hvordan du bevarer entusiasmen og undgår at havne i de klassiske begynderfælder.
Se, hvor fælderne gemmer sig.

 

  1. Du træner for meget

Har du også bestemt dig for, at det er i år, at du kommer i strålende form, udfolder dit fulde potentiale og smider de irriterende kilo én gang for alle? Så sæt igang, men gør det med omtanke En klassisk begynderfejl er at overdrive, når man begynder at træne – og resultatet er uheldigvis, at kroppen bliver træt, og motivationen daler. Muskler skal have tid til at restituere efter hver træningstime, og træningsmængden skal sættes gradvis i vejret. Som begynder er tre-fire ugentlige træningstimer (med pausedage imellem) ideelt.

Løsning: Træn max. tre-fire gange ugentlig. Hvis du har flere kilos overvægt, kan træningen suppleres med øget aktivitet i hverdagen. Tag cyklen, forcer trapperne, stå op ved skrivebordet og gå hen til din kollega i nabokontoret i stedet for at sende mail.

 

  1. Du springer styrketræningen over

Kalorier, kalorier, kalorier. Mange tror at konditionstræning er den mest effektiv måde at forbrænde kalorier på, og styrer derfor direkte mod crosstrainer og løbebånd eller booker timer på spinninghold og glemmer styrketræningen i farten. Styrketræningen styrker muskulaturen og øger muskelmassen, så du kan opretholde et højt stofskifte, selvom du taber dig i vægt. En anden fordel ved styrketræning er, at det forebygger skader og – hvis du træner intensivt – giver bonus i form af efterforbrænding. Dit stofskifte vil være forhøjet i op til 24 timer efter f.eks. en times hård styrketræning.

 

  1. Maskiner i stedet for frie vægte

Styrketræning i maskiner har flere fordele, bl.a. at du kan arbejde målrettet med bestemte muskelgrupper – ulempen er, at du kun træner en lille del af kroppen. Når du løfter frie vægte, vægtstænger og kettlebells, bliver træningen mere funktionel (læs = effektiv), dvs. at du bruger en række andre muskler samtidig med, at du f.eks. træner skuldre og arme. Typisk sidder man ned i en bicepscurl-maskine og bruger dermed ikke kroppens største og vigtigste muskelgrupper i underkroppen, dvs. ben og balder. Hvis du i stedet laver stående bicepscurl med håndvægte, får du samtidig styrket ben, mave og rygmuskler.

 

  1. Du restituerer ikke nok

At komme i form er en kombination af at bygge op og nedbryde. Nedbrydningen sker pudsigt nok, når du træner, hvor belastningen af muskelfibrene gør, at de går i stykker. Når du bagefter er øm, skyldes det netop disse mikroskopiske overrivninger af muskelfibrene og kroppens reparationsarbejde. Når du holder pause efter træningen, vokser muskelfibrene sammen, og musklen bliver stærkere, end den var før. Af samme grund skal du holde pause 24-48 timer efter træning og undlade at træne de samme muskelgrupper to dage i træk. Meget let træning, såkaldt restitutionstræning, giver også kroppen gode betingelser for at reparere det beskadigede væv.

 

  1. Du træner med for lav intensitet

Læg avisen væk, når du træner – og sæt tempoet i vejret. En klassisk fejl er at tro, at det er tilstrækkeligt at have et medlemskab til et fitness center og møde op i træningstøjet for at komme i form. Det er det ikke. Du skal have pulsen op i et leje omkring 70-90 pct. af din maksimalpuls, hvis du vil forbedre din kondition og forbrænde fedt. Du behøver imidlertid ikke investere i dyrt pulsudstyr for at være sikker på at træne hårdt nok. Læg mærke til din krop: Du skal føle dig presset, være forpustet og ude af stand til at føre lange samtaler og koncentrere dig om bogstaverne i avisen (!), så træner du på et godt niveau. Giv den hellere hele armen i 30 minutter end en halvhjertet indsats i 60 minutter.

 

  1. Du har ikke specifikke mål

”Jeg vil gerne tabe mig” og ”Jeg vil gerne have en flad mave” er fornuftige mål, men de er ikke specifikke. Og uden specifikke mål er det svært at motivere sig selv. Upræcise og, endnu værre, urealistiske mål er en anden begynderbommert. Læg en plan for din træning over de næste tre måneder og sørg for, at den omfatter både kortsigtede mål såsom ”Jeg skal træne tre-fire gange om ugen” og langsigtede som f.eks. ”Jeg vil gerne tabe 3 kg før en eksakt dato.

 

  1. Du glemmer udstrækning

Udstrækning modvirker ikke træningsømhed, men smidighed hjælper på din holdning og nedsætter risikoen for skader. Sørg for at lave øvelser, der øger din smidighed, eller meld dig til yoga og dans, som arbejder med større bevægebane og andre bevægemønstre end f.eks. styrketræning og konditionstræning.

 

  1. Træning skal ikke være en sur pligt

Det holder ikke i længden, hvis du tæller minutter og kigger på uret hele tiden, fordi du i virkeligheden keder dig over træningen. Lad lysten styre dit valg af motion; hellere forbrænde 350 kalorier på en danseklasse hvis den gør dig glad, end end 500 kalorier på en spinningtime hvor du hader hvert minut.

 

  1. Du er motiveret nu – men holder motivationen hele vejen

Hvis du er i tvivl, så find en træningsmakker. Alle undersøgelser viser, at mennesker der forener træning med det sociale, er mest vedholdende. En partner er din bedste forsikring mod pjæk og faldende motivation. Skriv træningen ind i din kalender og book dine holdtimer for den kommende uge hver søndag aften, så du ved, hvornår du skal træne. Det kan være en god ide at motionere før job og skole, for motivationen har det med at falde i løbet af dagen. Hvis du træner i morgentimerne, får du det gjort og kan have god samvittighed resten af dagen.

 

  1. Din kost understøtter ikke din træning

Din vægt afgøres 80 pct. af kosten og ”kun” 20 pct. af træning, hedder det sig. Det er kun en tommelfingerregel, men den demonstrerer, hvor vigtigt det er, at du understøtter træning med en opbyggende kost. Drop tomme kalorier, dvs. sukker, slik, kager, hvidt brød og alkohol i hverdagen og top i stedet op med grove, langsomme kulhydrater og protein. Begge dele er vigtige både før og efter træning. De også er med til at give energi til at træne igennem og hjælper bagefter kroppens restitutionsproces.