shutterstock_123447235Få her de 3 bedste styrketræningsøvelser. Det er de 3 styrketræningsøvelser der tilsammen vil give dig det bedste fundament for allround styrke i flest mulige styrketræningsøvelser. Det er øvelser der har været udført i mange år, og som aldrig vil gå i glemmebogen – disse styrketræningsøvelser er unikke og det uden grund.

1. styrketræningsøvelse – snatch

Snatch, eller på dansk ‘træk’, er en af de største styrketræningsøvelser overhovedet. Øvelsen er meget teknisk og med lidt træning vil du kunne løfte meget tunge vægte i en øvelse som denne.

Ser man på styrketræningsøvelsen snatch kan den deles op. Først laver du en bevægelse der minder om bevægelsen i dødløft. Det følger du op med et eksplosivt træk (frivend) så du får vægten i spænd over hovedet samtidig med du går ned i knæ. Dernæst laver du samme øvelse som i overhead squat.

Denne styrketræningsøvelse er altså en kombination af flere øvelser. Dødløft, frivend, squat. 3 ekstrem store øvelser sammensat til en styrketræningsøvelse.

Se videoen af styrketræningsøvelsen snatch.

2. styrketræningsøvelse – clean and jerk

Clean and jerk, eller på dansk ‘stød’, er en styrketræningsøvelse der ligesom snatch ikke udøves af vildt mange inden for fitnessverdenen. Har du styrketrænet 1 år i et fitnesscenter dagligt, vil du måske have set en eller to personer laver snatch eller clean and jerk. Det er synd, da netop disse to styrketræningsøvelser stiller enorme krav til din teknik, styrke og koordination.

Clean and jerk er, ligesom snatch en af de store styrketræningsøvelser der er sammensat af flere led. Clean and jerk deles op i et dødløft, kombineret med frivend (træk) hvorefter du kommer dybt ned i en front squat. Dernæst laver du et stød der minder om militærpres men med mere kropsbevægelse. Clean and jerk er altså en af de absolut største styrketræningsøvelser du overhovedet kan lave.

Se videoen af styrketræningsøvelsen clean and jerk.

3. styrketræningsøvelse – muscle up

Muscle up, eller power straight, er en suveræn styrketræningsøvelse hvor hele overkroppen. Som de andre store styrketræningsøvelser kan øvelsen deles op i flere led. Først laver du en eksplosiv pullup der gør at du kommer op i position til at kunne lave dips. Denne styrketræningsøvelse er meget fysisk hård og det kræver meget træning bare at kunne lave en repetition.

Muscle up er dagens outsider af styrketræningsøvelser. Det er ikke en øvelse mange kender til på trods af at styrketræningsøvelsen bruges meget inden for crossfit. En rigtig fed sport hvor du kombinere styrketræning med anvendelighed. Du skal altså ikke bare være stærk, du skal også kunne bruge din styrke i forskellige funktionelle øvelser.

Se video af muscle up.

Squat, bænkpres og dødløft

Squat, bænkpres og dødløft er også styrketræningsøvelser, men som du nok kan se, kan hverken den fornemme squat, overkroppens kongeøvelse bænkpres eller den store allround øvelse dødløft hamle op mod de 3 bedste styrketræningsøvelser du netop har set.

Uden tvivl er squat, bænkpres og dødløft 3 suveræne styrketræningsøvelser der virkelig kan få dig til at rykke, men vil du skridtet videre, skal du se på snatch, clean and jerk og muscle up. Det er styrketræningsøvelser der kræver noget teknik, og det anbefales at du først har trænet de 3 store traditionelle øvelser squat, bænk og dødløft i nogen tid før du begiver du i øvelser som snatch, clean and jerk og muscle up. Dog kan du fint træne din teknik med lette vægte tidligt.

Styrketræningsøvelser på dansk

Det nemmeste er at bruge den engelske udtryk for styrketræningsøvelserne, men du kan selvfølgelig også bruge de danske udtryk. Her får du lige en kort oversigt over hvad styrketræningsøvelserne hedder på engelsk og dansk.

De 3 store styrketræningsøvelser

Snatch = træk

Clean and jerk = stød

Muscle up = stem

De store styrketræningsøvelser i mindre bidder og varianter

Clean = vend

Powerclean = frivend

Clean pull = stødhiv

Power snatch = råtræk

Snatchpull = trækhiv

Snatch balance = træk balance

Men igen, med disse store styrketræningsøvelser der som regel ikke praktiseres af den almene fitness motionist, bruges udtrykkene oftest på engelsk.

Har du tilføjelser, spørgsmål eller kommentarer til disse eller andre styrketræningsøvelser, skal du endelige bruge kommentarfeltet nedenunder.

NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.