Danskerne vælger alternativ behandling uden at tjekke priseralternativ

 

Hver femte dansker har været i alternativ behandling inden for de seneste to år. Langt de fleste betaler for behandlingen uden at vide, om de kan få behandlingen billigere et andet sted.

 

Prisen for alternativ behandling spiller tilsyneladende en lille eller slet ingen rolle, når danskerne vælger alternativ behandler. Det viser en undersøgelse, som Megafon har lavet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Danskerne betaler typisk mellem 1.000 og 4.000 kroner for et behandlingsforløb, men kun 13 procent af dem, der har været til alternativ behandling inden for de seneste to år, undersøger, om de kan få behandlingen billigere et andet sted. Og stort set ingen forhandler om en lavere pris, når de har valgt behandler.

”Overvejelser om at søge alternativ behandling handler selvfølgelig om meget andet end penge. Alligevel kan det undre, at forbrugerne tilsyneladende betaler nærmest helt uden at forholde sig til prisen,” siger Hanne Kristensen, vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

I stedet for at vælge behandler på baggrund af prisen har forhold som behandlerens specialisering i et konkret problem, tidligere erfaringer med behandleren og anbefalinger fra familie og venner afgørende betydning for, hvilken alternativ behandler danskerne vælger.

Vælg alternativ behandling med omhu

Det kan være svært at gennemskue kvaliteten af en alternativ behandling. Hvis behandleren er RAB-behandler (Registreret Alternativ Behandler) giver det en garanti for, at behandleren lever op til minimumskrav om uddannelse og klinisk praksis, og det giver mulighed for at klage over behandlingen. 
Men 56 procent af de danskere, der har været i alternativ behandling inden for de seneste to år, ved ikke, om behandleren var RAB-behandler. Og 83 procent undersøgte ikke andre forhold som eksempelvis behandlerens uddannelse, viser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse.

”Det er altid en god idé at undersøge behandlerens uddannelse og erfaring. Og så er det vigtigt at tjekke, om behandleren er med i RAB-ordningen. Det er din sikkerhed for, at du får en ydelse, der skal leve op til visse standarder og mulighed for at klage, hvis noget skulle gå galt,” siger Hanne Kristensen.

 

Kilde: Forbrug.dk