skyrSiden Thise Mejeri lancerede det islandske surmælksprodukt Skyr på det danske marked tilbage i 2006, har de fleste af Danmarks største mejerier, introduceret det ene skyrprodukt efter det andet ud på markedet. Og Skyr har for længst bevæget sig fra at være et nicheprodukt til hylderne i mange danskeres køleskabe. Coop Danmark sælger i dag, ni gange så meget skyr, som i januar 2011, og  Arla Foods har tredoblet sit salg af skyr med neutral smag alene i løbet af det seneste år.

Kombination af lavt fedtindhold, et højt protein og Skyr´s nordisk oprindelse rammer simpelthen tidsånden. Produktet passer til tidens sundhedstrend med meget protein i den daglige kost – og den ny nordiske bølge. Oprindeligt er Skyr dog hverken opfundet for sundhedsværdiens eller nydelsens skyld.  Faktisk stilles der i den islandske madhistorie spørgsmålstegn ved om skyr i virkeligheden blot er et biprodukt, der opstod som lidt af en tilfældighed.

De norske nybyggere der slog sig ned på øen i det 9. århundrede, måtte ifølge de islandske sagaer være kreative for at overleve de lange kolde og barske vintre. Ligesom det var nødvendigt at kunne bevare maden over længere tid. Det betød, at når fårene blev malket, skulle mælken udnyttes optimalt og fåremælken blev derfor skummet for fedt, som blev brugt til madlavningen.

Kød og indvolde blev lagt ned i mælken for at konservere det, og den overskydende valle blev efterfølgende siet fra og brugt til at præservere forskellige fødevarer. Og ifølge ét sagn var nogle bondemænd, en særligt hård vinter, så plaget af sult, at de spiste det produkt, der blev tilovers, efter at både fedt og valle var skummet fra – nemlig det surmælksprodukt, som i dag bærer navnet skyr.

Oprindeligt var skyr meget tykt og grynet, og man kunne ligefrem skære i det. Men den kornede og bastante konsistens var ikke syndelig populær. Og det stagnerede salg medførte at den traditionelle skyr gennemgik en forvandling hos de islandske mejerier, så den blev mindre tyk, mildere og mere cremet. Det ændrede forbrugernes syn på skyr og medførte øget efterspørgelse i Island. Samtidig med, at den voksende popularitet også tiltrak sig udlandets opmærksomhed.

Idag fremstilles Skyr ved at lade vallen løbe fra syrnet mælk, på samme måde som kvark og drænet yoghurt, der kendes fra Grækenland, Tyrkiet og Mellemøsten. Det specielle ved skyr er den særlige mælkesyrekultur, meget lavt fedtindhold (ca. 0,2 %) og højt proteinindhold (11 %). Skyr promoveres som et fedtfattigt produkt egnet til slankemad, men det indeholder stadig ca. 3,5 procent mælkesukker.