På trods af adskillige forsøg på at tabe sig, mislykkes overvægtige kvinder, fordi de prøver mirakelkure og forsøger at skyde genvej. Kun få når målet, og de fleste tager kiloene på igen.

Det efterlader kvinderne i en ond cirkel af overvægt med trøstespisen og madafhængighed. Det viser en ny omfattende europæisk undersøgelse blandt 12.410 kvinder.

Inden for de seneste 2 år har halvdelen af de danske overvægtige kvinder (51%) haft vægttab som et nytårsforsæt. Ny europæisk undersøgelse viser, at kvinderne mislykkes, fordi de prøver kortsigtede mirakelkure. 12.410 kvinder har deltaget, heraf 1.551 overvægtige kvinder i Danmark.

Vægttabsproduktet alli har fået lavet den omfattende undersøgelse for at sætte fokus på, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Det skal hjælpe overvægtige kvinder med én gang for alle at nå målet for deres vægttab, og sikre at kiloene ikke kommer på igen.

Mislykkede vægttab
Nu er mere end 1 mio. danske kvinder overvægtige, og antallet vokser. 8 ud af 10 (78%) prøver at tabe sig årligt. Men på trods af de konstante forsøg, når 9 ud af 10 (90%) ikke målet, og 2 ud af 3 (66%) tager endda de tabte kilo på igen. Det viser undersøgelsen.

Mange kvinder prøver at skyde genvej med fx kortsigtede slankekure (53%) og måltidserstatninger (41%). Men metoderne virker sjældent: 70% af kvinderne, som prøvede at tabe sig via kortsigtede slankekure, mislykkedes. Det samme gælder for måltidserstatninger (66%).

“Det er godt, at mange prøver på at tabe sig. Desværre griber de fleste det helt forkert an. Der findes ingen mirakelkur. Man er nødt til at tage tyren ved hornene og ændre på sine vaner permanent,” forklarer Per Brændgaard Mikkelsen, der er selvstændig ernæringsekspert og underviser inden for overvægt af både fagfolk og almindelige mennesker.

Ond cirkel af overvægt
2 ud af 3 overvægtige kvinder (65%) mangler motivationen til at tabe sig. Mange ender endda i en ond cirkel af overvægt, hvor de trøstespiser (61%) og bliver madafhængige (39%) i stedet for at tabe sig.

Mange kan ikke overskue store forandringer i forhold til kost og motion, og derfor mister de motivationen. Men rent faktisk kan man ved at starte med små skridt opnå store resultater. Disse små ændringer i vanerne kan føre til varige vaneændringer og dermed et varigt vægttab,M oplyser Per Brændgaard Mikkelsen.

5 SMÅ SKRIDT MED STORE RESULTATER

____________________________________________

100 g grøntsager ekstra til aftensmad i stedet for 100 g lyst brød om dagen 8,5 kilo tabt på 1 år

0,5 liter light-sodavand i stedet for 0,5 liter sukkerholdig sodavand om dagen 7,3 kilo tabt på 1 år

Intet fedtstof i stedet for smør på 2 skiver brød om dagen 6,4 kilo tabt på 1 år

1 æble i stedet for 50 g lakridskonfekt om dagen 5,6 kilo tabt på 1 år

2 kaffe med minimælk i stedet for 2 caffe latte med sødmælk om dagen 3,6 kilo tabt på 1 år
Kilde: _Små skridt til vægttab – der holder , Sundhedsstyrelsen, Komiteen for Sundhedsoplysning og Per Brændgaard Mikkelsen, 2009.

DANSKE KVINDER TABER KAMPEN MOD OVERVÆGT
Nu er mere end 1 mio. danske kvinder overvægtige med et BMI (Body Mass Index) på mindst 25. Det svarer til, at 37% af de danske kvinder er overvægtige.

Inden for de seneste 2 år har halvdelen af de danske overvægtige kvinder (51%) haft vægttab som et nytårsforsæt. 8 ud af 10 (78%) prøver at tabe sig årligt. Men på trods af de konstante forsøg, når 9 ud af 10 (90%) ikke målet, og 2 ud af 3 (66%) tager endda de tabte kilo på igen.

Vægttabsmetoder der ikke virker

Af de overvægtige danske kvinder, som har prøvet følgende vægttabsmetoder, virkede det ikke for…

Korte intensive kure 70%

Måltidserstatninger 66%

Ond cirkel af overvægt

Lavt selvværd 77%

Mangler motivation til at tabe sig 65%

Trøstespiser 61%

Føler sig afhængige af mad 39%

Vægttabsmetoder der virker

Af de overvægtige danske kvinder, som har prøvet følgende vægttabsmetoder, virkede det for…

Spise sundere 86%

Motion 85%

Deltagelse i program / gruppe 71%