Det danske klima og landets geografiske placering gør danske ærter til formodentlig verdens bedste.
I år forventes en høst på ca. 10.000 tons.

Når du sætter tænderne i danske ærter, indtager du ikke kun en af verdens sundeste og mest proteinholdige grøntsager, du spiser formodentlig verdens bedste af slagsen. Danmark er storproducent af ærter, og det er der en grund til. For danske ærter har optimale vækstbetingelser takket været klimaet og landets placering på de nordlige breddegrader

”I år forventer vi at høste ca. 10.000 tons ærter, og det er vi meget tilfredse med. Det har også været et ideelt ærtevejr indtil nu med temperaturer mellem 15-20 grader, ikke for megen nedbør og kun let skyet,” udtaler administrerende direktør Carsten Aalund fra Frigodan, som er en af de førende udbydere af frosne ærter.

Fra høst til frost på under tre timer
Den danske høstsæson starter ca. 1. juli og varer i 50 dage. Ærterne dyrkes på store markområder på Lolland, Falster og Sydsjælland. Inden for tre timer efter høst, er ærterne blancheret og frosset ned. Blancheringen forhindrer, at enzymerne nedbrydes, og ved nedfrysningen reduceres den naturlige forældelsesproces, samtidig med at vitaminer, mineraler og næringsstoffer bevares.

”Når der kun går tre timer fra høst til frost, sikrer vi kvaliteten af de frosne ærter. Indfrysningen stopper nedbrydningen af de næringsstoffer, som er i ærterne, samtidig med, at ærternes farve, struktur og smag bliver bevaret. Derfor er frosne ærter mindst lige så sunde som friske ærter,” siger Carsten Aalund.

Faktum er, at efter ni måneder på frost er indholdet af C-vitamin i ærterne kun reduceret med 5 procent i forhold til det, de indeholdt ved indfrysningen, hvilket er meget mindre end, hvad de friske ærter mister blot efter to dage i butikken.