Af Torben Bagge

Med dans i TV har fået titusinder af os op af den dybe sofa og ud på dansegulvet. Danmark er virkelig ramt af dansefeber.

Dans giver masser af sjove oplevelser, men – hvad mange ikke ved – også en stor ekstragevinst i form af bedre kondition.

– Dans er simpelthen helt fantastisk motion. Allerede fra første danselektion kan man se, at folk taber sig. Kroppen strammes op de rigtige steder.

Ofte forsvinder rygsmerterne, fordi musklerne styrkes, og holdningen bliver bedre. Det er skønt at se, hvordan folk blomstrer op både fysisk og psykisk, siger den professionelle danser og instruktør Viktoria Franova, som blev hele Danmarks ‘dansedronning’, da hun i ‘Vild med dans’ dannede par med musikeren Simon Mathew.

Taber sig,mens man har det sjovt
De færreste ved, at dans er en rigtig effektiv motionsform. Faktisk kan man danse sig til en lige så høj fedtforbrænding på en time som ved en krævende løbetur på 35 minutter, viser nye målinger. Kalorierne smelter lynhurtigt væk, mens man flyver rundt på dansegulvet.

– Dansen sætter en hel kædereaktion i gang. Holdningen bli´r bedre, og det giver så øget selvtillid. Dermed bliver man gladere, får mere energi og bliver mere udadvendt. Det virker så positivt tilbage på kroppen, siger Viktoria Franova, mens hun sammen med sin faste, professionelle dansepartner Klaus Kongsdal viser nogle af de enkle dansetrin, man kan starte med hjemme på stuegulvet.

– Det fine ved dans er, at man morer sig, mens man taber sig og kommer i form. Dans er vildt sjovt! Det er meget sjovere end at gå i træningscenter eller løbe en tur. Tiden simpelthen flyver afsted, når man danser – halvanden time føles som ingenting. I træningscentret keder jeg mig. Det er ikke sjovt at stå på et løbebånd og glo ind i en væg.

Verdens bedste parterapi
Klaus Kongsdal: – I dansen får man trænet de dybe mavemuskler og de små stabiliserende muskler i kroppen – muskler, som man ikke får trænet i fitness-centret. Dans giver større smidighed og en mærkbart bedre koordinationsevne. Det fine ved dans som motionsform er jo, at man oftest gør det sammen med en anden. Det gør det meget sjovere og lettere at komme i form.

Viktoria: – Der er mange kærestepar, som vælger at gå til dans sammen, og samtidig med at de bliver sundere, så deltager de i verdens bedste parterapi. Det er bedre at danse end at gå til psykolog! I dansen har man et fælles mål. Nu handler det om at samarbejde – at være et team, der bare fungerer!

Klaus: – Mens man i hverdagen godt kan kævles og gå i hver sine retninger, så er man i dansen nødt til at indrette sig i eet og alt. Rollerne er klart definerede. Det kan også være sundt!

Kan man nøjes med at danse hjemme på stuegulvet?
Klaus: – Selvfølgelig. Smæk bare din yndlingsmusik på og fyr den af! Jeg danser selv utrolig meget – helt alene – derhjemme. Uden musik endda. Jeg danser også, mens jeg ævler i mobiltelefon. Men nogen danse kræver jo plads, så meget dans hører naturligt hjemme på danseskolen.

Viktoria: – Det kan sagtens lade sig gøre at danse rundt i pyjamas derhjemme, men der er nu noget særligt ved at stadse sig lidt op og tage hinanden under armen for at gå hen på dansekolen en-to gange om ugen, siger dansestjernen, som af et avis blev kåret som ‘årets kvindelige hug’.

Viktoria og Klaus, der seks gange vandt DM i latin, og som nu fejrer triumfer verden rundt som professionelle dansere, har dannet par på gulvet i nu ti år.

– Det er yderst sjældent i danseverdenen. Vi er ret forskellige og kan råbe og skrige ad hinanden i telefonen, men alligevel er vi forblevet hinandens bedste venner, siger de samstemmende.

Viktoria: – Vi er begge meget passionerede og perfektionistiske omkring det, vi gør. Især op til de store konkurrencer pumper adrenalinet vildt i kroppen. Så kan man ret let eksplodere…

Klaus: – Viktoria er normalt utrolig kærlig og omsorgsfuld. Og så er hun bare en fuldblods kvinde på et dansegulv…
Kilde: bt.dk