d-vitaminFolk med lavt blodindhold af D-vitamin har mere end tre gange så høj risiko for at udvikle diabetes sammenlignet med dem, der har tilstrækkeligt med dette vitamin, siger amerikanske forskere.

Normalt er det faktorer som fedme og usund kost, der sættes i forbindelse med en forhøjet risiko for at få diabetes, men ifølge forskere fra Naval Health Research Center i San Diego, USA, kan et lavt blodindhold af D-vitamin også øge ens risiko for insulinkrævende (type-1) diabetes.

I perioden 2002-2008 sammenlignede de amerikanske forskere 1.000 militæransatte, som havde fået type-1 diabetes, med 1.000 andre, der ikke havde.

De fandt, at personerne med de laveste blodværdier af D-vitmin havde 3,5 gange højere risiko for diabetes sammenlignet med dem, der havde højest indhold af vitaminet. Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Diabetologia.

 

Beskytter også de sukkersyge
Tilsyneladende kan D-vitamin også beskytte, når man allerede har udviklet sukkersyge. En anden amerikansk undersøgelse,, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Biological Chemistry, viser nemlig, at diabetikere med højt indhold af D-vitamin i blodet er mindre tilbøjelige til at danne plak på indersiden af karvæggene. Forskere fra Washington University School of Medicine målte D-vitamin-niveauet hos 43 type-2 diabetikere og sammenlignede det med 25 raske kontrolpersoner.

 

Mindre åreforkalkning
Hos dem med D-vitaminindhold på under 30 nmol/l var der mindre tilbøjelighed til, at makrofagerne (hvide blodlegemer) hæftede sig til karvæggene, hvilket normalt får kolesterol til at blive hængende og forvandles til plak. Forskerne kan dog ikke på nuværende tidspunkt sige, om man ligefrem kan vende diabetikeres risiko for åreforkalkning ved at give dem tilskud af D-vitamin. Det er man nødt til at forske yderligere i for at finde ud af. Indtil videre er det klogeste derfor at gøre noget ved éns situation, allerede når man opdager, at man har for lavt indhold af D-vitamin i blodet

 

Kilder:
1) “Lower prediagnostic serum 25-hydroxyvitamin D concentration is associated with higher risk of insulinrequiring diabetes: a nested case–control study”
Diabetologia (2012) 55:3224–3227

2) “Antiatherogenic Monocyte/Macrophage Phenotype in Type 2 Diabetic Patients”
The Journal of Biological Chemistry, 287, 38482-38494, Nov. 9, 2012