Har du fået stillet diagnosen modermærkekræft (melanom), eller er du i risikogruppen for at udvikle denne kræftform, skal du være ekstra opmærksom på at have et højt indhold af D-vitamin i blodet. Britiske forskere har fundet ud af, at D-vitamin blandt andet kan mindske risikoen for, at kræften vender tilbage.

Tilsyneladende har vitaminet en regulerende indvirkning på cellevækst, immunsystemet samt apoptose (også kaldet for “programmeret celledød”), som er den mekanisme, der får celler til at destruere sig selv, når de angribes af kræft.

I Journal of Clinical Oncology (online-udgaven) beskriver forskerne fra St. James’ University Hospital, Leeds, England, hvordan D-vitamin både synes at reducere risikoen for, at kræften vender tilbage, og iøvrigt bidrager til lavere dødelighed.

Nyheden er omtalt i Ugeskrift for Læger, hvor Lars Bastholt, Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital er citeret for følgende kommentar: Dette er et videnskabeligt arbejde af høj karat, der understreger vigtigheden af tilstrækkeligt høje koncentrationer af D-vitamin i blodet samtidig med en fornuftig advarsel mod overdreven soleksponering.”

Den bedste kilde til D-vitamin er solen, men et alternativ kunne være et tilskud som D-Pearls med 20 mikrogram biologisk D-vitamin