Traditionen tro tændes juletræet på Rådhuspladsen kl. 16 den sidste søndag i november. Men hvor træet tidligere år er blevet tændt med et tryk på en kontakt, skal der i år lægges anderledes kræfter i.

I et samarbejde mellem Københavns Kommune, Siemens og Osram er årets juletræ nemlig pedaldrevet, og strømmen til de 800 pærer på træet leveres af 15, der hver driver et antal lyskæder.

Alle kan bidrage til julestemningen ved at træde i pedalerne. I perioden fra 29. november til 18. december vil cyklerne være åbne mellem kl. 16 og 20 på hverdage og kl. 10-17 i weekenderne.

Når juletræet på Rådhuspladsen for første gang i sin 96-årige historie oplyses ved hjælp af pedalkraft, er det også i anledning af FN’s klimatopmøde, COP 15.

Mens København fra 7. til 18. december er vært for klimatopmødet, vil byen summe af aktivitet og klimatiltag af enhver slags. Blandt andet omdannes Rådhuspladsen i den periode til et overflødighedshorn af aktiviteter, udstillinger, koncerter og happenings under det fælles navn “Hopenhagen LIVE”.

“Det er fantastisk at bruge en københavnsk juletradition til at sætte fokus på klimaproblematikken. Samtidig er København i forvejen kendt for sine mange cykler, og mon ikke det indtryk forstærkes, når billederne af københavnerne der Ncykler julen hjemc går verden rundt,” siger kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev.

Den tekniske løsning, er opbygget, så man kan se den direkte effekt af at træde i pedalerne. Derfor er juletræet kun fuldt oplyst, hvis alle cykler er i gang. En klar opfordring til Københavns borgere om at hoppe på cyklen.

Siemens er hovedsponsor for det pedaldrevne juletræ og har leveret pærerne til træet. Der er tale om en ny type 1,6W LED pærer.

Den nye og meget energivenlige pære betyder, at træet kan oplyses af bare 15 cyklister. Var det i stedet de traditionelle glødepærer, som blev brugt frem til 2007, skulle op mod 500 cyklister i sadlerne. Samtidig spares naturen for udledning af omkring 9 ton CO2. Træets stjerne lyses i øvrigt op med den nye type halogensparepære ‘Halogen Eco’, der sparer 30% energi i forhold til de gamle glødepærer.

“Vi håber cykeljuletræet vil give anledning til eftertanke og sætte fokus på at elektricitet ikke opstår ud af ingenting,” siger direktør Martin Olesen fra Patchwork New Media, der præsenterede Københavns Kommune for idéen.