overtr├ªnetFøler du dig træt og uoplagt og er du ikke produktiv nok i træningscentret, kan du være kommet i overtræning. Denne tilstand kan til tider være svær at definere, men skulle du have en eller flere af følgende symptomer, kan der være grund til bekymring:

Svag men vedvarende reduktion i styrke og præstation, øget muskelømhed og anspændthed, søvnproblemer og/eller forhøjet hvilepuls.

For at teste for sidstnævnte symptom, kan du tage din puls i 20 sekunder, når du vågner op om morgenen, før du står ud af sengen og derefter gange tallet med tre. Tag tre dage fri fra træningen – ingen vægte og ingen konditionstræning – og mål din puls hver morgen. Hvis din hvilepuls falder, er der chance for at du er gået i overtræning. Selv et pulsslag eller to har betydning. En måde, hvorpå du kan undgå overtræning er, at indlægge en fuld hviledag i dit træningsprogram. Du bliver måske nødt til at øge antallet af muskelgrupper i et træningspas for at gøre plads til en fuld hviledag, men i sidste ende vil du blive stærkere og føle dig mere på toppen.