cardioRomaskiner, stepmaskiner og løbebånd kan du med garanti finde i ethvert fitnesscenter med respekt for sig selv. Og det skal du være rigtig glad for. Det er nemlig således, at disse redskaber kan være nøglen til, hvordan du finder stjerneformen. Hvis du husker at bruge dem (på den rigtige måde), er du nemlig garanteret succes og faste former.

Hvis du er typen, som har en travl hverdag, er disse maskiner som skabt til dig. Du kan nemlig bruge dem når som helst og hvor som helst. Og den gode nyhed er, at alle kan finde ud af dem. Du behøver måske en instruktør til lige at vise dig, hvordan de startes, og hvordan du bedst muligt får udbytte af træningen på dem. Når det er gjort, så er du på vej mod en bedre form.

 

Cardiomaskinerne – quick start
Forleden overhørte jeg to piger i mit lokale fitnesscenter, og den ene var utilfreds med, at hun aldrig kunne nå at komme til steptimer mere. ”Hvorfor løber du så ikke på løbebåndet eller cykler på motionscyklerne?” spurgte hendes veninde. ”Det er alt for besværligt, jeg ved ikke, hvordan alle knapperne virker,” faldt svaret prompte og ærligt. Veninden grinte lidt, men måtte indrømme, at hun egentlig heller ikke vidste, hvordan disse mærkelige maskiner virker. Og det er fuldt forståeligt. De fleste cardiomaskiner er efterhånden små avancerede computere i sig selv, og deres software kan forekomme mere kompliceret end godt er. Heldigvis har alle maskinerne en ”quick start” funktion. Her kan du ved at trykke på en enkelt knap straks starte din træning. Når du har trykket ‘quick start’, er du så godt som i gang. Herefter vælges niveau (level), som du kan forsøge dig lidt frem med. Det gode ved at anvende cardiomaskiner er netop, at du kan indstille level og desuden se wattproduktion på de fleste af maskinerne. Det betyder, at du kan følge med i, hvordan du bliver stærkere og stærkere. Således vil dit level typisk være gradvist stigende. Du kan nu smile og være sikker på, at din træning trækker dig i den rigtige retning. Husk: Hvis du har udfordringer med at få maskinerne til at fungere, eller hvis du føler dig usikker omkring, hvilket niveau du skal træne på, så kan du altid spørge en instruktør i dit center til råds. Instruktøren er der for din skyld og vil kun blive glad, hvis du spørger om hjælp.

 

Stepmaskinen
Drop avisen og træd til!

Trappemaskinen kan give god cardiotræning, hvis du bruger den rigtigt. Hvis du holder fokus på at have en god belastning på, så kan du for alvor få sved på panden og samtidig få strammet op omkring ballemuskulaturen. Det er ofte på trappemaskinen, at man kan spotte diverse drenge og piger læse avisen. Det er nu også ok, men husk altid på, at dine resultater er afhængige af de kraftanstrengelser, du gør dig, når du træner.

Sådan bruger du trappe/stepmaskinen:
Der sker ofte fejl i trappemaskinen: Bøjede håndled, overstrakte albuer og knæ, rund ryg og for små bevægelser. – Ret ryggen op, brug benene mere (uden at låse knæ) og giv slip med hænderne, så du ikke hænger i overkroppen. Det belaster albuer og håndled og forringer træningseffekten. Disse forholdsregler vil give en klart bedre træning, men bør dog suppleres af andre træningsformer med større bevægelser, så du giver din krop en mere alsidig træning.

 

Romaskinen
Giver en spændstig krop!

For det meste er romaskinen udstyret med en billedillustration, som du kan følge. Roning giver alle tiders kredsløbstræning, da både overkrop, bryst, skuldre, ryg og arme samt ben er i bevægelse. Desværre får nogle ondt i ryggen. Det skyldes, at teknikken er forkert eller, i visse tilfælde, at man har meget stramme hase- og lænderygmuskler.

Sådan bruger du romaskinen:
Start med bøjede ben, fremoverbøjning i hoften og strakte arme. Stræk så benene, samtidig med at ryg og arme trækkes tilbage. Når du bøjer benene sammen igen, skal du så vidt muligt holde fødderne i kontakt med fodpladen. Sidder du med sammenbøjede ben, mens du løfter hælene og lægger kræfter i for at presse kroppen bagud, kan du overbelaste knæene, og der kommer ikke meget kraft i bevægelsen. Ryggen holdes relativt rank. Når du bøjer frem, vil der automatisk komme en let runding i kroppen, men du må ikke give helt slip på rygmusklerne og lade dig falde sammen. Benene strækkes under kontrol og uden at låse knæene. Samtidig strækkes ryggen til oprejst stilling, og armene trækkes lige bagud mod maven. Håndled er i neutral stilling i forlængelse af underarmen.

 

Løbebåndet
Topfart giver topform!

Løb er den mest intensive form for kredsløbstræning, og på løbebåndet kan du for alvor sætte knald på intensiteten. De fleste løbebånd går op til 20 km/t, så her kan selv de allermest bomstærke mænd og kvinder finde topformen. Regel nummer et på løbebåndet er: Desto hurtigere du løber, desto bedre form kommer du i.

Sådan bruger du løbebåndet
Hvis ikke du er vant til at løbe, bør du starte med at powerwalke eller jogge de første par gange. Men når formen er til det, er der fine muligheder for ekstra høj puls både via højere hastighed og stigning. Sørg for at løbe med en god stil, land rigtigt på fødderne og hav en rank og samtidig afslappet holdning. Tænk på, at det skal føles let, og din krop skal føles som en fjeder.