Teenagere mellem 12 og 17 år, som er i god fysisk form og som regelmæssigt udøver fysisk aktivitet, har et forøget niveau af insulin og leptin, som begge er hormoner der styrer udviklingen af diabetes, appetitkontrol og energiforbrug.

Dette er konklusionen på en ny undersøgelse udført af Afdelingen for Fysiologi ved University of Granada. Herudover, efter grundig analyse af en række videnskabelige undersøgelser, kunne de også konkludere at fysisk aktivitet og fysisk form er negativt forbundet med teenageres kropsfedt.

University of Granada undersøgte hvordan fitness og fysisk aktivitet hos teenagere kan påvirke deres niveau af insulin og leptin. Ved denne undersøgelse anvendtes en europæisk standardiseret metode, hvilket ikke har været gjort før. For at udføre undersøgelsen, analyseret forskerne en gruppe af 3.800 europæiske teenagere mellem 12,5 og 17,5 år.

Denne undersøgelse er baseret på en stor undersøgelse udført af en række forskningscentre, også kaldet HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescents), finansieret af EU og foregår i 10 byer i 9 europæiske lande, herunder Spanien.

Ernæringsmæssig status

I begge projekter var målet at analysere den ernæringsmæssige status og livsstil hos teenagere, herunder forhold som bl.a. fysisk aktivitet, fitness og hormonal profil.

Forskere antyder at det er sandsynligt at “mekanismen ved hvilken fitness og fysisk aktivitet kan påvirke insulin- og leptinniveauer hos teenagere er kædet sammen med de metaboliske virkninger at fysisk aktivitet og lave fedtniveauer”.

Resultatet af denne undersøgelse bekræftede også at intens fysisk aktivitet og høje fitnessniveauer hos teenagere hænger sammen med lavere fedtniveauer hos børn og unge.

Undersøgelsen blev udført af David Jiménez Pavón, fra Afdelingen for Fysiologi, University of Granada, og blev ledet af Manuel J. Castillo Garzón, Jonatan Ruiz Ruiz og Marcela González Gross.

Kilde:
David Jiménez Pavón, University of Granada