kaffe s+©vnKoffein er en organisk forbindelse, som findes naturligt og i nogle tilfælde tilsættes fødevarer eller drikke. Man forbinder oftest koffein med kaffe, men fødevarer som te, kakao, cola og andre læskedrikke, indeholder også koffein i forskellige mængder.

Effekten af koffein forbinder mange med at de bliver friskere og at det dermed har en opkvikkende virkning – koffein har en stimulerende effekt på centralnervesystemet, hvor det kemisk hæmmer en række processer, hvilket er den mulige forklaring på at man kan føle, at koffein udsætter følelsen af udmattelse.

 

Kaffens effekt på nattesøvnen gav overraskende resultater

Med dette in mente kan man være tilbøjelig til at tro, at et koffeinindtag, f.eks. en kop kaffe, tidligt på aften, ikke vil have nogen indvirkning på ens nattesøvn, da koffeins effekt til den tid må være aftaget. Men et nyt studie fra Wayne State University i Detroit, har undersøgt forskellige dosis af koffein og indtagelsen af det på forskellige tidspunkter af døgnet og dermed dets samlede effekt på nattesøvnen, hvilket gav overraskende resultater.

Overordnet set fandt man, at indtagelsen af koffein 3 og 6 timer før sengetid, gav store forstyrrelser i nattesøvnen – ved indtagelse 6 timer før, viste det sig at den samlede nattesøvn blev reduceret med en time, på baggrund af forstyrrelser forårsaget af koffein i kroppen og dets effekt.

 

Få nok med søvn!

Studiet bekræfter tidligere undersøgelses resultater, hvorfor man også bør være opmærksom omkring koffein og indtagelsen af det i løbet af dagen, da søvn er essentielt for den menneskelige organisme, da mange fysiologiske processer som kroppens genopbygning, forløber når vi sover. Mangel på søvn kan have betydning for blandt andet immunforsvaret som kan blive svækket og udvikling af fedme, stress, forhøjet blodtryk, samt hjertekarsygdomme.

Behovet for søvn er individuelt og det er derfor den subjektive følelse af at være udhvilet når man vågner, som er det vigtigste. Prioriter regelmæssig og tilstrækkelig søvn!

 

Af Nanna Aagaard Larsen