Det er muligt at misbrug af steroider giver øget muskelmasse og styrke, men misbrugere kan også ødelægge deres nyrefunktioner. Ifølge en ny undersøgelse der blev præsenteret på American Society of Nephrology årlige konference i San Diego. Undersøgelsen fastslog at regelmæssigt misbrug af steroider har en række alvorlige effekter på nyrefunktionerne, som ikke tidligere har været belyst.

Misbrug af steroider blandt atleter og motionister er blevet mere udbredt de senere år. De fleste mennesker er nok bekendt med, at steroider ikke er specielt godt for det almene helbred, men indtil nu har deres effekt på nyrefunktionen ikke været kendt,

Leal Herlitz, der er læge på Columbia University Medical Center og hendes kollegaer har fornyligt udført den første undersøgelse der beskriver skader på nyrerne efter langtids misbrug af anabolske steroider. Forskerne undersøgte en gruppe på 10 bodybuildere, der havde brugt anabolske sterioder igennem en årrække. De havde alle pådraget sig nedsat nyrefunktion. Test af deres nyrefunktion viste at 9 ud af de 10 alle havde pådraget sig alvorlig arvækst på nyrerne. En tilstand der typisk opstår når nyrerne er overbelastede. Bodybuildernes nyretilstand, kunne bedst sammenlignes med en tilstand, man normalt kun ser i livstruede overvægtige patienter. Bodybuildernes nyretilstand, var dog af en værre karakter, end den man normalt ser hos de livstruede overvægtige patienter.

Når bodybuilderne stoppede med at misbruge steroiderne, blev deres nyretilstand forbedret, dog med undtagelse af et enkelt individ, hvor tilstanden på nyre var så alvorlig, at der opstod nyresvigt og dialyse-behandling blev nødvendigt. En af de øvrige bodybuildere genoptog sit misbrug og hos ham opstod der atter alvorligt nedsatte nyrefunktioner.

Forskernes konklussion er at ekstrem øgning af kroppens muskelmasse, udsætter nyrerne for en stor filtreringsopgave og dette pålægger nyrerne ekstra belastning og stress på organerne. Det må også antages at steroiderne har en direkte giftigt effekt på nyrerne. “Der er ingen tvivl om at individer der benytter sig af anabolske steroider skal være yderst opmærksomme på hvilken alvorlig potentiel risiko de udsætter deres nyrer for. ” udtaler Dr. Herlitz.

Kilde: Undersøgelsen “Development of FSGS Following Anabolic Steroid Use in Bodybuildersblev præsenteret på American Society of Nephrology’s 42nd Annual Meeting and Scientific Exposition den 29 oktober 2009

The American Society of Nephrology (ASN) blev grundlagt i 1966 og er verdens største organisation indenfor nyresygdomme.