b-vitaminAmerikanske forskere har – ganske vist kun hos mus indtil videre – opdaget en sammenhæng imellem mangel på B-vitamin og indlæringsvanskeligheder. Det viser sig, at når mus får reduceret deres tilførsel af vitaminerne folinsyre, B6 og B12, er der færre blodkar i deres hjernevæv, og karrene er ligeledes kortere end hos mus, der ikke mangler B-vitaminerne.

Kort og godt – blodtilførslen til hjernen bliver forringet af denne vitaminmangel. I betragtning af at den menneskelige hjerne alene står for 25% af kroppens iltforbrug, kan man tænke sig, hvor stor indvirkning det har på hjernens funktionsduelighed, når ilten har sværere ved at nå frem.

Man anbefaler generelt at anvende hjernen så flittigt som muligt for at holde den i form, når man begynder at komme op i årene. Hvis mangel på B-vitamin har en hæmmende indvirkning på hjernen som helhed – ikke bare hos mus men også hos mennesker – kan det bidrage til et hurtigere tab af mentalevner og tilsvarende hastigere ældning af hjernefunktionen.

En af de tests forskerne anvendte for at bedømme musenes indlæringsevne, var den berømte vandlabyrint, som musene skal svømme igennem. Hos mus med lave B-vitaminniveauer tog det betydeligt længere tid at komme igennem labyrinten, viser undersøgelsen.