En ny undersøgelse tyder på, at indtagelse af olivenolie muligvis kan forhindre et slagtilfælde hos ældre mennesker. Undersøgelsen er offentliggjort d. 15. Juni 2011, online issue of Neurology ®, det medicinske tidsskrift for American Academy og Neurology

”Vores forskning tyder på, at et nyt sæt kost anbefalinger bør udstedes for at forhindre slagtilfælde for folk fra 65 år og opefter”, siger kvinden bag undersøgelsen Cécilia Samieri, ph.d., ved universitetet i Bordeaux og National Institute of Health og medicinsk forskning (INSERM) i Bordeaux, i Frankrig.

”Slagtilfælde er så almindeligt hos ældre mennesker og olivenolie ville vøre en billig og nem måde at hjælpe med at forhindre det”.

I undersøgelsen, så forskerne på de medicinske optegnelser af 7.625 mennesker i alderen 65 og ældre fra 3 byer i Frankrig: Bordeaux, Dijon og Montpellier. Deltagerne havde ikke tidligere slagtilfælde. Forbruget af olivenolie, blev kategoriseret som, ”intet brug”, ”moderat brug”, såsom anvendelse af olivenolie i madlavning eller som dressing eller med brød, og ”intensiv brug”, som omfattede anvendelse af olivenolie til både madlavning og som dressing eller med brød. Samieri forklare at de deltagende i undersøgelsen primært anvendte ekstra jomfru oliven olie, da det er 98% af hvad der er til rådighed i Frankrig.

Efter lidt over 4 år var der 148 slagtilfælde.

Efter at have set på, kosten, fysisk aktivitet, BMI og andre risikogrupper for slagtilfælde, viste undersøgelsen at dem der regelmæssigt anvendte olivenolie både i madlavningen og som dressing havde 41% mindre chance for at få et slagtilfælde sammenlignet med dem som aldrig brugte olivenolie i deres kost. (1.5% på 6 år i forhold til 2,6%).

Olivenolie har været forbundet med at have potentiel beskyttende virkning mod en række kardiovaskulære risikofaktorer (kredsløbssygdomme), såsaom diabetes, højt blodtryk, højt kolesteroltal og fedme. I en ledsagende artikel skriver, Nikolaos Scarmeas, MD, of Columbia University og medlem af the American Academy of Neurology, at det ikke er klart, præcis hvilke elementer i olivenolien der kunne have en beskyttende virkning, mens effekten af olivenolie kunne have den modsatte virkning ved at få andet mad til at smage bedre. Han advare også om, at kun fremtidige kliniske forsøg kan øge tilliden til resultaterne og potentielt føre til slagtilfælde forebyggelses anbefalinger.

Undersøgelsen blev støttet af INSERM, the Institute of Health and Public Development, Sanofi-Aventis, the Foundation for Medical Reasearch, the National Workers Health Fund, the General Directorate of Health, the Mutual General of National Education, the Institute of Longevity, the Regional Governments of Aquitaine and Bourgogne, the Foundation of France, the Ministry of Research, the french National Research Agency, and Lipids for Industry, Safety and Health.

Kilde: American Academy of Neurology (AAN)