motion +ªldreVi elsker at læse om piller, behandlinger, indsprøjtninger og andre ting, som kan bremse aldringsprocessen. Men i virkeligheden kan det meget vel være, at regelmæssig motion er den mest effektive “anti-ageing-kur”, der findes.

En af dem, der virkelig tror på værdien af fysisk aktivitet er motionsekspert Professor Wayne Derman fra The International Institute for Anti-Ageing. Han siger blandt andet, at forskning viser hvorledes forskellige former for motion i de rette mængder (hvad angår varighed, hyppighed og intensitet) kan bremse og i nogle tilfælde endda vende aldringen af kroppen. Dette er tilsyneladende særlig relevant for kroniske sygdomme, som ses hos ældre.

Som eksempel hiver han type-2 diabetes frem og fortæller, at vægttræning kan forbedre diabetikernes insulinfølsomhed og dermed effektivt bidrage til at holde sygdommen i skak.

Motion øger ligeledes blodtilførslen til hjernen og forbedrer åndsevnerne, hukommelsen og evnen til at tænke logisk, ligesom det stimulerer kreativiteten og i høj grad virker antidepressivt.

Det der gør motion specielt velegnet i forbindelse med anti-ageing er, at det er effektivt ved forskellige niveauer i det biologiske system. Selv simple ting, såsom er spadseretur, kan have en betydelig indvirkning på livskvaliteten, efterhånden som man bliver ældre. Man ved, at gang styrker den bækkenbundsmuskulatur, som er afgørende for evnen til at holde på urinen. Og så lidt som en halv times gang dagligt kan mindske kvinders risiko for urin-inkontinens med op til 25%.

Det store spørgsmål er naturligvis, hvor meget skal vi så rent faktisk skal motionere for at opnå den ønskede virkning, og hvilken form for motion bør vi vælge.

 

De gængse retningslinjer anbefaler:

  • Moderat hjerte-lunge-aktivitet (altså stimulering af hjerte og åndedræt) som rask gang en halv time dagligt, 5 gange om ugen. Moderat vil i dette tilfælde sige at man sveder og pulsen stiger.
  • Energisk hjerte-lunge-aktivitet som løb eller jogging i 20 minutter, 3 dage om ugen. Belastningen bør være af en sådan art, at man kan føre en samtale, imens man motionerer.
  • Lav 8-10 styrketræningsøvelser med 8-12 gentagelser af hver øvelse 2 gange om ugen. Disse kan udføres hjemme.

Der er tale om retningslinjer. Mange motionerer mere og oftere, og det kan man sagtens gøre med fordel. Der er omvendt også mange,  der absolut intet foretager sig i form af fysisk arbejde. Retningslinierne skal derfor betragtes som en generel rettesnor for, hvad der som minimum skal til for at opnå en brugbar virkning.

God fornøjelse med træningen!