gluccosaminStørsteparten af mænd og kvinder i alderen 60 og opefter har en eller anden grad af slidgigt, hvor bruskfladerne i eksempelvis knæ, hofter eller andre led er delvist ødelagt.
Resultatet er smerter og nedsat bevægelighed. Den normale behandling består af en kombination af smertehæmmere og gigtmedicin, men videnskaben har rettet lyset mod et bedre alternativ: Glucosamin.
Kroppen anvender glucosamin som en ”biologisk byggesten” til at danne ledbrusk. Stoffet bliver udvundet af skaldyr og har vist sig at kunne forhindre yderligere tab af ledbrusk. Undersøgelser dokumenterer, at man vitterlig kan bremse slidgigt ved at behandle med glucosamintabletter.

Nogle mener tilmed, at man kan reparere en del af det ødelagte væv med stoffet, men dette er dog på ingen måde bevist. Derudover har glucosamin en hæmmende virkning på smerter og mindsker disse lige så effektivt som brug af smertelindrende medicin. Fordelen ved glucosamin er, at der ikke er nævneværdige bivirkninger.

Trods den gode – og dokumenterede – virkning kan man for tiden se overskrifter som ”Glucosamin virkningløst ved slidgigt i knæet” i store internationale medier i disse dage. Det er i grunden ikke så underligt, for der findes nemlig forskellige former af glucosamin, og det er ikke alle, som virker lige effektivt. Den form af stoffet, man har anvendt i den store GAIT-undersøgelse, som overskrifterne henviser til, hedder ”glucosamin-hydroklorid”, og til forskel fra ”glucosamin-sulfat”, som er den bedst dokumenterede glucosaminkilde, indeholder hydrokloridformen ingen svovl. For at virke er glucosamin afhængig af en svovlkomponent, og denne er indbygget i glucosamin-sulfat (sulfat = svovl). Der kan også være andre faktorer, der spiller ind, og glucosaminsulfat vil da heller ikke virke i alle tilfælde. Men faktum er, at stoffet er bevist at kunne det samme som den traditionelle behandling – uden at give de kedelige bivirkninger.

Så det er åbenbart ikke nok blot at tage glucosamin, det handler i højgrad også om at tage det rigtige produkt som f.eks det Pharma Nord fremstiller til det danske marked