De fleste kender det gamle ordsprog om, at et æble om dage holder lægen fra døren. Men udover at æbler smager godt, så har de tilsyneladende også en nyopdaget positiv effekt på kvinders helbred.

For ifølge Bahram H. Arjmandi, der er professor ved Florida State University. er æbler nærmest en “mirakelfrugt”.

Bahram H. Arjmandi har i en nyligt offentliggjort undersøgelse kigget på, hvilke beskyttende effekter et dagligt indtag af tørrede æbler har på kvinders helbred og hjerter.

Det “dårlige” kolesteroltal faldt 

I undersøgelsen hvor der indgik 160 kvinder i alderen 45-65 år. Blev deltagerne opdelt i to grupper. Den ene gruppe spiste tørrede æbler, mens kontrolgruppen spiste svesker i et år. Allerede efter seks måneder, var der posetive resultater at spore for kvinderne, der spiste æbler. 
De oplevede en nedgang i det farlige kolesteroltal på 23 pct. “Jeg havde ikke forventet, at et indtag af æbler, ville reducere det dårlige kolesterol så meget, samtidigt med at det gode kolesteroltal steg med fire pct.,” udtaler Bahram H. Arjmandi. 

Forskerne bag undersøgelsen mener, at det formentlig er æblernes indhold af antioxidanter og fiber, der har denne effekt på kolesteroltallet. Ligesom kvinderne også havde også et lavere niveau af frie radikaler i kroppen end kontrolgruppen. 

Testpersonerne i undersøgelsen indtog 75 gr tørrede æbler dagligt, og for at opnå den samme effekt med friske æbler, skal der i hvert fald spise fire om dagen. 

I øvrigt betød de 240 ekstra kalorier om dagen ikke, at kvinderne tog på i vægt. De tabte sig derimod, hvilket kan skyldes æblets pektin, der begrænser mængden af fedt, som cellerne kan absorbere.
Kilde: Science Daily