80e¦ür klassikerNeonfarver var et hit i 80’erne, og de er nu tilbage som en stærk spiller i modebilledet. Også inden for mad og råvarer kommer og går moden. Et godt eksempel er 80’ernes superhotte ingrediens kinakål, der i 2013 får en revival i madlavningen. Brug for eksempel kålen i wokretter.

”Det er med mad, som det er med mode. I kinakålens tilfælde vandt den stor udbredelse i 80’erne, fordi der var behov for en salat, der kunne holde sig frisk længe. Men i 00’erne mistede kålen igen sin popularitet. Kinakål smager jo lidt kedeligt i salater, hvor den ofte bliver brugt. Nu har vi fundet ud af, at bruge den på en mere spændende måde, og derfor er kinakålen på vej tilbage igen,” siger madhistoriker Else-Marie Boyhus.

 

Comeback til kinakål

Det er kinakålens fine egenskaber i for eksempel wokretter, der giver den gamle klassiker en renæssance i 2013. Start med, at skære roden af og snit fine strimler af de store blade. Put dem i wokretten lige inden servering, så bladene blot får en hurtig dampning. Det giver retten bid og friskhed, som gør den lækker at sætte tænderne i.

Med sin milde smag tilsat et strøg af sennep er kinakålen også perfekt til ungerne. De vil elske de sprøde kålblade, som knaser mellem tænderne. Tag for eksempel børnene med i køkkenet og lad dem hjælpe med, at kreere en lun nudelsalat med sesamfrø, kylling og strimler af kinakål.

 

Mildt alternativ

Det store kål rækker langt i madplanen og kan bruges i et væld af retter. Grøntsagen er samtidig billig og holder sig frisk i flere uger i køleskabet. Derfor er den en god basisvare, der kan bruges som et mildere og lettere alternativ til andre hippe kåltyper som savoy- og spidskål.

Kinakål fås netop nu i dagligvareforretninger landet over, og kan købes helt frem til december måned.

Se opskrift på wok med kinakål og svinekød i krydret sauce her