Danskerne usundere kopiDanske forbrugere anslår deres frugt og grøntforbrug til at være langt højere, end det reelt er. Faktisk spiser mere end 6 ud af 10 danskere så få grøntsager, at selv den gennemsnitlige amerikaner indtager flere. Tag ansvar, lyder rådet fra Gartneribrugets Afsætningsudvalg, for der er ingen vej uden om, hvis familien skal være mere sund.

Tallene om danskernes forbrug af frugt og grønt stammer fra en netop offentliggjort undersøgelse, som analyseinstituttet GFK har gennemført i november 2013 blandt 1.392 danske husstande. 63,5 procent af danskerne spiser mindre end 300 gram grønne madvarer om dagen, men i den samme gruppe mener 14 procent til gengæld, at de spiser de anbefalede 600 gram per dag.

”Vi overvurderer altid vores egen indsats, når det handler om ting, vi egentlig bør gøre, men ikke gør. På den måde overbeviser vi os selv om, at det jo egentlig går meget godt. Tallene viser bare klart, at vi slet ikke spiser den mængde frugt og grønt, som vi bør for at holde os sunde og raske,” siger Pernille Bech fra Gartneribrugets Afsætningsudvalg.

Tag ét måltid ad gangen
”Vi kan informere og inspirere alt det, vi orker, men for de færreste kommer det af sig selv, at familien får den anbefalede mængde frugt og grønt, som for voksne er 600 gram pr. dag, hvoraf halvdelen skal være grøntsager. Det batter kun, hvis forældrene i en familie siger, at det her, det skal vi,” siger Pernille Bech, der opfordrer danskerne til at teste sig selv i virkeligheden:

”Find ud af, hvad yndlingsgrøntsagerne vejer. Så ved man, hvor meget de giver i regnskabet, og de 600 gram bliver meget nemmere at forholde sig til.”

En anden genvej til at få mere frugt og grønt ind i hverdagen er ved at prøve sig frem med et måltid ad gangen.

”Det kan virke uoverskueligt at få tygget sig igennem et helt broccoli til aftensmad. Erkend at bare lidt flere grøntsager til hvert måltid er en god start og langt bedre end ingenting. Begynd med et måltid ad gangen og tilføj for eksempel agurker og små tomater til morgenmaden. Når den nye vane sidder fast, kan man gå videre til det næste måltid. ”

Amerikanerne spiser mere
De nyeste tal fra den europæiske organisation for frisk frugt og grønt, Freshfel, viser, at den gennemsnitlige amerikaner spiser 338 gram frugt og grønt om dagen. I Spanien ligger forbruget på over 500 gram, mens Sverige og Norge indtager henholdsvis cirka 350 og 308 gram.

Gennemsnitsforbruget i Danmark ligger ifølge rapporten på 485,5 gram om dagen, men 63,5 procent af danskerne spiser faktisk mindre end 300 gram. Rapporten er baseret på officielle statistikker over produktion og handel i perioden 2005-2010.