shutterstock_107519378Har du svært ved at finde tid til at træne? Med job, børn, kæreste, hund, venner og veninder, familie og pligter, der skal passes, kan det være sin sag at finde tiden til at passe på kroppen og få trænet 3-4 gange om ugen, selv om du rigtig gerne vil? Så hvordan finder du tiden?

Først og fremmest skal du vide, at den er der. Vi er gode til at fortælle os selv, at vi ikke har tid til det ene eller det andet, især hvis der er andre ting, der også trækker.

En undersøgelse af aktive og stillesiddende voksne viste, at begge grupper havde minimum 24 timers fritid til deres disposition om ugen, uanset om de mente, at de havde tid til at træne eller ej. Så tiden er der altså. Faktisk er det sådan, at du har 168 mulige timer at vælge imellem i løbet af en uge, så mon ikke, der skulle være plads til, at 3-4 stykker af dem kunne bruges til træning. Det skulle jeg mene! Hemmeligheden er selvfølgelig at prioritere din træning og sætte tiden af til det. Det betyder, at du bliver nødt til at give slip på noget andet. Men hvordan finder man ud af, hvad der skal ofres til fordel for træning og hvordan.

 

1. Skriv tiden ned
Brug en uge på at skrive de ting ned, du rent faktisk når i løbet af ugen. Hvor meget tid bruger du på transport, på arbejde, på indkøb, huspligter, telefonsamtaler, TV o.s.v. for at danne dig et overblik over, hvad du bruger din tid på. Ofte vil du blive overrasket over, hvor meget tid du bruger på “ingenting”. Du vil samtidig få idéer til, hvordan du udnytter tiden bedre, og hvor du
kan erstatte ingenting med træning. Sidder du i toget en halv time hver dag, kan du bruge tiden til at planlægge indkøb, læse avis eller koble af med en bog. Følger du med i fem serier i fjernsynet hver dag, var det måske en god idé at skære et par stykker fra, o.s.v.

 

2. Planlæg din træning
Lige som du planlægger alt andet. Lav en aftale med dig selv og skriv din træning ind i din kalender, lige som du gør med arbejde, kaffeaftaler og hjemmearbejde. Når din træningstid bliver noget, du prioriterer og anser for vigtigt nok til at skrive ned, giver du træningen den vigtighed i din bevidsthed, som den fortjener. Og så tager du automatisk aftalen mere seriøst og er dermed mere tilbøjelig til at overholde træningen.

 

3. Vær klar med en plan B
Vær forberedt på forhindringer og uforudsete hændelser, for de opstår altid! Og find en måde at håndtere dem på. Er der ikke plads på dit favorithold eller er der kø til løbebåndet eller squatstativet, så findes der altså andre muligheder end at gå i bad og gå hjem. Prøv den time, der er plads på, tag en tur på crosstraineren eller løb en tur uden for. Styrketræn i omvendt rækkefølge eller lav fritstående squats. Udover at du rent faktisk får rørt dig, giver du også dig selv og din træning en saltvandsindsprøjtning, som kan have en positiv effekt på sine resultater.

 

4. Kom godt fra start
Pak din træningstaske, lige før du går i seng, og træn som det første om morgenen. Det betyder måske, at du skal lidt tidligere op, men til gengæld er du kommet rigtig godt fra start. Er træningen
overstået, skal du ikke bekymre dig, om du nu kan nå det efter arbejde mellem indkøb, tøjvask og aftensmad.

 

5. Mix & match
Prøv at se, om du kan inkorporere din træning i dine daglige aktiviteter. Hvis du normalt går en tur med hunden, så prøv at gøre det til en løbetur i stedet eller gå en længere tur, end I plejer. Din hund vil elske dig for det. Du kan også cykle til arbejde eller cykle med dine børn til deres aktiviteter. Du kan også tage trapperne i stedet elevatoren eller løbe op trapperne. Parker bilen længst væk på parkeringspladsen og gå turen til hovedindgangen på dit arbejde. Det lyder måske
ikke af så meget, men det hele tæller altså. Du kan også anskaffe dig en skridttæller og finde ud af, hvor mange skridt du i virkeligheden går i løbet af en dag. Det kan være skræmmende få, hvis du har bil og stillesiddende arbejde. Til gengæld bliver det lynhurtigt en konkurrence med dig selv om at øge antallet af skridt dag for dag.

 

6. Gør tiden med venner og familie aktiv
Da vi var små, mødtes vi på legepladsen og der var fuldt drøn på med fangeleg, boldspil og rutsjeture. Selvom vi er blevet ældre og ikke længere mødes på legepladsen, så er der jo ikke
nogen, der siger, at en hyggelig dag med vennerne behøver at bestå af kaffe og kage ved sofabordet. I kan tage en tur på skøjtebanen og drikke varm kakao bagefter eller gå i svømmehallen sammen med ungerne. Du kan også tage en løbe-, cykeleller rulleskøjtetur med kæresten, din kollega eller en god ven.
Så længe I holder et moderat tempo, hvor begge har mulighed for at tale uden at miste pusten, så kan man få vendt hinandens liv og arbejde rigtig godt og grundigt. Og da endorfinerne er godt i spil kan du måske ligefrem se eventuelle problemer i et andet og mere konstruktivt lys.

 

Fordele ved at få trænet:
Når du træner får du mere energi og overskud, du bliver gladere og mindre stresset.
Du forbrænder flere kalorier, øger din basisforbrænding og styrker hjerte, sener, knogler og immunforsvaret.